ACTUEEL

'Screening darmkanker kan niet wachten'

KWF Kankerbestrijding en verscheidene patiëntenorganisaties hebben demissionair minister Ab Klink van VWS in een brief opgeroepen het bevolkingsonderzoek naar darmkanker niet uit te stellen. Dat maakten zij dinsdag bekend.

Uitstel tot 2019

Klink liet de Tweede Kamer vorige maand weten dat het bevolkingsonderzoek niet eerder dan in 2019 kan beginnen omdat er nu te weinig artsen zijn om het uit te voeren. Bovendien is, zeker met miljardenbezuinigingen op de overheidsuitgaven voor de boeg, de financiering van het onderzoek een probleem.

KorteDtermijnvisie

KWF zegt het jammer te vinden dat uitsluitend wordt gekeken naar de kosten op korte termijn, terwijl invoering van het bevolkingsonderzoek op de lange termijn juist voorkomt dat nog hogere kosten moeten worden gemaakt. Bovendien kost uitstel volgens de opstellers van de brief jaarlijks 1400 sterfgevallen aan dikkedarmkanker.

Darmkanker

Per jaar wordt bij elfduizend Nederlanders darmkanker vastgesteld. Er sterven jaarlijks vijfduizend mensen aan de ziekte. Dat aantal kan volgens een recent advies van de Gezondheidsraad met 1400 worden verminderd als mensen tussen de 55 en 75 jaar iedere twee jaar worden onderzocht. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top