Finance

EU subsidieert onderzoek vaccin tegen tropische ziekte

Onderzoekers onder leiding van twee parasitologen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen bijna 4 miljoen euro van de Europese Unie voor onderzoek naar een vaccin tegen de tropische infectieziekte schistosomiasis. Dat maakte het LUMC woensdag bekend.

Schistosomiasis

Schistosomiasis is een parasitaire worminfectie waaraan wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen lijden. Vooral in Afrika komt de aandoening veelvuldig voor. De ziekte leidt tot verzwakking van de patiënt en kan diverse organen aantasten. De klachten zijn over het algemeen chronisch van aard.

Bescherming

Er is wel een medicijn beschikbaar, maar daarmee kan niet worden voorkomen dat mensen die genezen zijn, opnieuw besmet raken. Daarom is het volgens de wetenschappers belangrijk dat een vaccin wordt gevonden dat die bescherming wel biedt.

Internationaal onderzoek

Twaalf onderzoeksteams uit Europa en een aantal Afrikaanse landen zijn bij de studie betrokken. Zij willen nagaan hoe de parasiet die schistosomiasis veroorzaakt, erin slaagt jarenlang in de bloedbaan van zijn gastheer te overleven en diens immuunsysteem te ontregelen en omzeilen. Zij verwachten binnen vier jaar voldoende aanwijzingen te vinden waarmee vervolgens een werkzaam vaccin kan worden ontwikkeld. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top