Vastgoed

Klooster Dongen verandert in zorgvilla voor dementerenden

Het klooster in Dongen kreeg een renovatie en is in gebruik genomen door zorgorganisatie Stepping Stones Home & Care. Die doopte het om tot Zorgvilla Gardiaan en biedt er nu 24-uurs zorg aan mensen met dementie. Er zijn 33 appartementen gerealiseerd, verdeeld over twee woongroepen met huiskamer, bibliotheek en woonkeuken.

De renovatie en inrichting werden gedaan door Geesink Weusten Architecten uit Arnhem, die dat voor alle monumentale panden van Stepping Stone doen.

Gedateerd

Voor de inrichting kiest het bureau altijd voor een ietwat gedateerde sfeer met lambrisering en velours, die aansluit bij de leefwereld van de doelgroep. In Zorgvilla Gardiaan is daar iets van afgeweken vanwege het historische karakter van het klooster en met name de kapel.

Terebint

Het klooster in Dongen stamt uit 1939, toen het als Maria-Oord door de Franciscaner nonnen in gebruik werd genomen. Het grote pand is in 1958 en 1975 uitgebreid. In 2004 vertrokken de laatste nonnen en werd het gebouw een verzorgingshuis: huize Terebint.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Albert Vlemmix

15 oktober 2018

U zou zo maar kunnen denken dat het oorspronkelijke Maria-oord niet meer bestaat of dat het Dongense klooster is omgevormd. Niets minder is waar.
Stepping Stones heeft een bijgebouw in de kloosteromgeving gekocht en dat vormgegeven als zorgvilla De Gardiaan.
Maria-oord bestaat echter als zelfstandige zorgorganisatie al vele jaren en levert alle dienstverlening op het gebied van ouderenzorg. Maria-oord loopt zelfs voorop in de ouderenzorg met de landelijke pilot Community Care en Domeinoverstijgende Samenwerking. Kijkt u gerust eens op www.mariaoord.nl. Het leek me verstandig u dat even te laten weten.

Top