ACTUEEL

Onderzoekers isoleren Q-koortsbacterie bij mens

Onderzoekers van het Central Veterinary Institute (CVI), onderdeel van de Wageningen Universiteit, hebben de Q-koortsbacterie geïsoleerd uit weefsel en slijm van Nederlandse Q-koortspatiënten. Dat heeft het onderzoeksinstituut woensdag bekendgemaakt.

Belangrijke impuls

De bacterie kan hierdoor in een laboratorium worden gekweekt en dat kan het onderzoek naar de ziekte een belangrijke impuls geven. Het is voor het eerst in Nederland dat wetenschappers erin zijn geslaagd de Q-koortsbacterie bij mensen te isoleren. Bij geiten en schapen was dat al wel gelukt. De bacterie werd gewonnen uit de hartklep van een chronische Q-koorts-patiënt en uit slijm van een patiënt met acute klachten.

Genetische factoren

Met de gekweekte bacteriën kan beter worden onderzocht voor welke antibiotica de Q-koortsbacterie wel en niet gevoelig is. Ook hopen de onderzoekers meer te weten te komen over genetische factoren die mogelijk een rol spelen bij de overdracht van dieren op mensen en over eventuele verschillen tussen chronische en acute Q-koorts.

Het CVI werkt samen met onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Gezondheidsdienst voor Dieren (RD) en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Het onderzoek wordt gefinancierd door de ministeries van Landbouw (LNV) en Volksgezondheid (VWS).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top