Tech

Philips groeit in diagnose en behandeling

Zorgtechnologieconcern Philips slaagt er de laatste tijd in veel nieuwe contracten in de wacht te slepen, met bijvoorbeeld ziekenhuizen. Op het gebied van diagnose en behandeling werd afgelopen kwartaal een stevige groei neergezet. Dat heeft topman Frans van Houten gezegd in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Ook de verkopen bij de persoonlijke verzorgingsdivisie liepen beduidend beter dan eerder dit jaar. Van Houten merkt op dat hij hier eigenlijk op een krachtiger herstel had gerekend.

Handelsoorlog

Philips kampte eerder dit jaar nog met tegenwind in China, door een lagere vraag naar luchtzuiveringssystemen en voorraadkwesties.

Philips gaat waarschijnlijk meer lokaal produceren om tegenwicht te bieden aan de wereldwijde handelsspanningen. Door bijvoorbeeld producten in China zelf te gaan maken omzeilt het gezondheidstechnologieconcern dure handelstarieven.

Philips had in het derde kwartaal veel last van ongunstige wisselkoerseffecten, onder meer door de fikse waardedaling van de Turkse lira en de Argentijnse peso. Het bedrijf wist zijn opbrengsten verder op te krikken. Maar de omzet ging niet zo sterk omhoog als analisten hadden verwacht.

De impact van de handelsoorlog is tot nu toe "bescheiden", aldus Van Houten. Maar dat komt vooral omdat heffingen pas net zijn ingegaan. Naast extra lokale productie, moeten gerichte prijsverhogingen in bepaalde markten helpen om de negatieve gevolgen te compenseren. Het concern houdt vast aan zijn eerder gestelde financiële doelstellingen.

Een ander punt van zorg bij Philips is de brexit, omdat er nog steeds geen deal is over de scheiding en toekomstige relatie met de EU. Van Houten is bang dat zijn bedrijf straks productie zal moeten weghalen uit het Verenigd Koninkrijk.

Signify

De totale omzet kwam uit op 4,3 miljard euro, tegen 4,1 miljard euro een jaar terug. Het aangepaste bedrijfsresultaat ging van 532 miljoen euro naar 568 miljoen euro. Onder de streep hield Philips 292 miljoen euro over, waar in het derde kwartaal 2017 nog een nettowinst in de boeken ging van 423 miljoen euro. Die daling had te maken met het afbouwen van het belang in de voormalige verlichtingsdivisie Signify. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top