ACTUEEL

Man opgepakt vanwege illegale handel geneesmiddelen

Een 45-jarige man uit Den Haag is aangehouden op verdenking van illegale handel in geneesmiddelen. De aanhouding vond vorige week al plaats, maar wordt nu naar buiten gebracht.

De inval werd gedaan door de Fiscale Inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), de opsporingsdienst van de Belastingdienst, in nauwe samenwerking met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de politie. De FIOD trof bij de man handelshoeveelheden anabolen, amfetaminen en opiaten aan.

Dit is een van de opbrengsten van Pangea, de wereldwijde actieweek tegen illegale handel in geneesmiddelen, die dit jaar plaatsvond van 9 tot 16 oktober. In Nederland coördineert de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ) deze actie, in nauwe samenwerking met de douane en het RIVM. Dit jaar deed de FIOD voor het eerst ook mee. Het doel van de acties is aandacht vragen voor de gezondheidsrisico’s die het gebruik van illegale geneesmiddelen met zich meebrengen én om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke middelen van de markt te halen.

Erectiepillen

De IGJ onderzocht websites die geneesmiddelen verkopen en/of daar reclame voor maken. De inspectie heeft een bezoek gebracht een eigenaar van een groot aantal webshops voor erotische artikelen. Hij verkocht ook erectiepillen, waarvoor hij de benodigde vergunning niet heeft. De aangetroffen middelen zijn meegenomen en de inspectie kondigt aan "passende maatregelen te nemen".

De douane heeft tijdens de actieweek duizenden (post)pakketten gescand. 733 pakketjes werden ook daadwerkelijk geopend, waarbij in 122 gevallen illegale geneesmiddelen werden gevonden. Net als vorig jaar werden er vooral erectiemiddelen, afslankmiddelen, anabolen en opiaten aangetroffen. Een deel van de verpakkingen bevatten een hoeveelheid die erop wijst dat het voor eigen gebruik is, maar er waren ook pakketten met handelshoeveelheden. Zo werd er onder meer een pakket gevonden met 2000 psychotherapeutische pillen en eentje met 1000 testosteronpillen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top