ACTUEEL

IJsselmeerziekenhuizen blijven voorlopig open

De vestigingen van de bankroete MC IJsselmeerziekenhuizen kunnen in ieder geval voorlopig openblijven. De rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland heeft daarvoor toestemming gegeven. Deze houdt toezicht op de curatoren en de wijze waarop zij het faillissement afwikkelen.

De rechter-commissaris constateert dat er een situatie is waarbij 'voorlopig een verantwoorde voortzetting mogelijk is'. Dit is dankzij de inzet van de curatoren, het zeer betrokken personeel en de hulp van de omliggende ziekenhuizen, aldus een bericht van de rechtbank vrijdag. Ook is er financiële steun van de zorgverzekeraars, waaronder het Zilveren Kruis.

Onvoorbereid

De curatoren werden aanvankelijk geconfronteerd met 'een nagenoeg onvoorbereid faillissement van de ziekenhuizen en hebben zo goed en zo kwaad als dat kon geprobeerd overzicht te krijgen en te bezien hoe het verder moet', aldus de rechtbank.

Westfries Gasthuis

Mochten de afdelingen spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad definitief sluiten, dan heeft dat gevolgen voor het Westfries Gasthuis in Hoorn. Dat ziekenhuis is dan verplicht de eigen afdelingen open te houden, om te voorkomen dat Flevolanders niet binnen drie kwartier kunnen worden geholpen.

Crisisstaf

Minister Bruins van VWS wilde zich de afgelopen dagen nauwelijks uitspreken over de ondergang van de ziekenhuizen, maar schrijft op 25 oktober in een brief aan de Tweede Kamer dat hij 'intensief contact' met alle betrokkenen heeft gehad 'om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheden'. Op het ministerie is ook een crisisstaf ingericht.

Het ministerie zorgt ervoor dat de ziekenhuizen hun aansprakelijkheidsverzekering niet verliezen. Het departement stelt zich garant om het eigen risico van de verzekering zo nodig op te brengen. (ANP/Skipr)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top