ACTUEEL

Alle bedden MC Slotervaart leeg, personeel nog zes weken in dienst

De bedden van het bankroete Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zijn allemaal leeg. Het hospitaal is erin geslaagd de tientallen patiënten die er nog lagen onder te brengen in andere ziekenhuizen in en rond de hoofdstad, zo maakt de organisatie bekend.

Alle afdelingen waar mensen waren opgenomen, zijn nu gesloten. De poliklinische afdelingen blijven open. Patiënten worden door het ziekenhuis gebeld als hun afspraak op de polikliniek in het Slotervaart niet doorgaat en elders moet plaatsvinden.

Overstelpt met telefoontjes

Het failliet verklaarde ziekenhuis wordt overstelpt met telefoontjes van patiënten. Medewerkers van de, inmiddels vrijwel leeggelopen, verpleegafdelingen springen bij om alle vragen te beantwoorden. "Maar dan nog staan er 27 mensen in de wacht, of soms zelfs 40'', zegt Petra Meijer, voorzitter van de ondernemingsraad.

Het ziekenhuis heeft nog niet op alle vragen antwoord. "We hopen dat mensen snappen dat we niet meteen voor al die duizenden patiënten duidelijk hebben waar ze nu terechtkunnen", aldus Meijer. De komende week wordt er ook nog extra personeel ingezet om de telefoontjes te beantwoorden of patiënten zelf te bellen.

De or-voorzitter heeft begrip voor alle vragen. "Het is ook logisch dat mensen willen weten waar ze aan toe zijn."

Draaiboeken

Volgens Meijer worden de komende dagen draaiboeken gemaakt, waarin komt te staan hoe en waar de behandelingen een vervolg krijgen. De artsen stellen bovendien ook prioriteiten welke patiënten ze nog per se zelf willen zien.

Het slechte nieuws heeft er niet toe geleid dat personeel niet meer komt opdagen. "Iedereen is tot nu toe nog geweest en ook maandag staan ze er weer. Intussen is iedereen natuurlijk wel heel verdrietig, boos en enorm emotioneel'', weet de or-voorzitter. Ze benadrukt dat de zorg is gewaarborgd. "We doen geen dingen die niet verantwoord zijn. Het personeel is de komende zes weken nog in dienst van MC Slotervaart. Het salaris wordt uitbetaald."

De veiligheid van de bewoners van een verpleeghuis dat in het MC Slotervaart is gehuisvest, blijft volgens haar gegarandeerd. "Er wordt 24 uur per dag gereageerd als er bijvoorbeeld een reanimatie nodig is, daarvoor hebben we nog personeel in huis. Ook zijn er beveiligers aanwezig."

Poli's nog weken open

Het failliete MC Slotervaart in Amsterdam heeft van de verzekeraars genoeg geld gekregen om het werk in de poliklinieken voorlopig voort te zetten, zeker nog in de maand november, zo laat een woordvoerder weten. Patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis verhuizen vrijdag naar ziekenhuizen in de omgeving.

Bij het MC Slotervaart staan nog 30.000 afspraken met 17.000 patiënten. Wie niet gebeld wordt dat hij of zij voor zo'n afspraak naar een andere instelling moet gaan, kan gewoon naar het Slotervaart komen voor bijvoorbeeld de afgesproken controle.

De laatste opgenomen patiënten worden vrijdag naar andere ziekenhuizen overgebracht, maar dat is op zich geen erg grootschalige operatie. Van de zeventig patiënten die eind deze week nog in het ziekenhuis lagen, zouden er zo'n 25 dit weekeinde toch al naar huis mogen. Voor 15.00 uur moeten nog 24 patiënten naar een ander hospitaal zijn vervoerd en gaat er ook nog een aantal naar verpleeghuizen. Het gaat hier om mensen voor wie toch al een plekje in zo'n instelling werd gezocht. Door intensief overleg is dat nu sneller opgelost.

Failliet

Medewerkers van het ziekenhuis is met klem gevraagd om te blijven werken, ondanks dat de salarissen donderdag niet zijn uitbetaald. Het Amsterdamse ziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen, in handen van zorgondernemer Loek Winter, werden donderdag bankroet verklaard. De ziekenhuizen kwamen in financiële problemen nadat financiers het vertrouwen hadden opgezegd. Het Slotervaart kampte al lang met financiële en bestuurlijke problemen en ook in de IJsselmeerziekenhuizen heerste al geruime tijd onrust.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is 26 oktober op bezoek geweest bij het Slotervaartziekenhuis. Ze heeft gesproken met mensen van het crisisteam, het personeel en liet zich informeren over de ontstane situatie. De burgemeester zei te hopen dat er snel duidelijkheid komt, zowel voor patiënten als voor de medewerkers. "De zorgverzekeraar moet aan de bak", zei ze. De gemeente leeft mee met personeel en patiënten. (ANP/Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

26 oktober 2018

Wel werken en geen salaris in het vooruitzicht? Hierdoor vergaat binnenkort de lust om aan de slag te blijven, toch?

Richard Jansen

26 oktober 2018

@D G o
Wel werken geen beloning is toch heel normaal in de zorg? Althans, ziekenhuizen kennen dankzij de budgetten niet anders volgens mij.

Top