Gastvrijheid

FoodforCare bedenkt voeding speciaal voor dialysepatiënten

FoodforCare ontwikkelt een specifiek voedingsconcept voor nierpatiënten. Die wordt de komende maanden aangeboden aan patiënten die dialyseren in het Radboudumc. Vanaf januari 2019 wordt de formule ook landelijk aangeboden.

Dat meldt FoodforCare op 26 oktober. De voedingszorg op maat is ontwikkeld met diëtist, patiënt en afdeling. Zij keken specifiek naar hoeveelheden natrium, kalium, eiwit en fosfaat. Patiënten krijgen kleine handzame gerechten die tijdens dialyse kunnen worden genuttigd. Omdat patiënten vermoeid zijn en soms deels immobiel, zijn de gerechten makkelijk te eten. De komende maanden wordt nauwkeurig bijgehouden hoe de maaltijden in de voedingsbehoeften van patiënten voorzien.

Cyclus

Voor nierpatiënten, dialyserend en niet-dialyserend, is het lastig wat ze wel en niet kunnen eten. Hoeveelheden vocht, natrium, kalium, eiwit en fosfaten spelen daarbij een rol. Door een cyclus op maat te ontwikkelen, wordt patiënten daarin enerzijds ontzorgd en anderzijds krijgen zij voorlichting over smaakvol eten en drinken. Denk bijvoorbeeld aan lekkere gehaktballetjes zonder zout, salades met stukjes fruit die niet veel kalium bevatten of pizza die kalium- en natriumarm is door gebruik van zoutarme kaas, verse groenten en kruiden.

Eetmomenten

FoodforCare is een initiatief van jongeren met kanker (AYA), Radboudumc en Maison van den Boer. Het specialiseert zich in ontwikkeling, productie en dienstverlening van hoogwaardige voedingszorg. Dit vanuit het idee dat patiënten recht hebben op iedere dag lekker eten en drinken dat bijdraagt aan welbevinden en herstel bevordert. Verse en voedzame gerechten worden verdeeld over zes eetmomenten per dag.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top