ACTUEEL

IGJ gaat tandartsen controleren op hepatitisbescherming

Tandartsen hebben nog niet genoeg aandacht voor de bescherming tegen hepatitis B-infecties. De IGJ gaat hierop meer inspecteren.

Dat meldt de IGJ op haar website. Tandartspraktijken zijn verplicht om ervoor te zorgen dat het personeel dat patiëntgebonden contact heeft, gevaccineerd is tegen hepatitis B en dit kan laten zien.

Prikaccidenten

De IGJ gaat de komende tijd dertig tandartspraktijken bezoeken om dat te controleren. Als blijkt dat medewerkers niet beschermd zijn tegen hepatitis B, mogen zij geen behandelingen meer uitvoeren totdat dit geregeld is. Werken in de sterilisatieruimte mag ook niet meer, omdat daar de kans op prikaccidenten groot is. Een besmet instrument zou dan in de schone keten kunnen komen.

Risico

Binnen de mondzorg wordt veel met holle instrumenten gewerkt en vinden invasieve ingrepen plaats. Daardoor is het risico groot op besmetting bij mondzorgbehandelingen. Het is dus belangrijk dat mensen die deze behandelingen uitvoeren, goed zijn gevaccineerd. Een chronische hepatitis B-infectie kan leiden tot leverontsteking en uiteindelijk tot leverkanker.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top