ACTUEEL

NZa-bestuurder Kaljouw: 'Alles openhouden is geen optie'

Om de kwaliteit van zorg voor de toekomst te kunnen garanderen, zullen er keuzes moeten worden gemaakt. "En dat kan ook het faillissement van een zorginstelling zijn", schrijft Marian Kaljouw, voorzitter raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit, in een reactie op het faillissement van MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen.

"Een faillissement gaat niet over een nacht ijs", schrijft Kaljouw in een blog op Skipr. "De ziekenhuizen verkeerden in geldnood, de financiële bedrijfsvoering was niet op orde. Ook de kwaliteit van zorg liet te wensen over."

Kaljouw benadrukt de noodzaak om de zorgkosten te beheersen. "Als we niets veranderen betalen we in 2040 bijna 176 miljard euro per jaar (RIVM, 2018). Daarom komt het kabinet samen met ziekenhuizen en verzekeraars ook met het plan 'de juiste zorg op de juiste plek'. Omdat het geen optie is om alles zoals we dat nu kennen, in stand te houden."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

30 oktober 2018

In een planeconomie zal een faillissement niet leiden tot lagere zorgkosten, tenzij het bijdraagt aan het onrechtmatig ontzeggen van zorg aan mensen die daarop aangewezen zijn (dat wil zeggen wachttijden creëren).

Verder heeft Kaljouw gelijk dat faillissementen mogelijk moeten zijn.

Top