ACTUEEL

ZN en VWS pakken wachtlijsten voor transgenders aan

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het ministerie van VWS willen de wachtlijsten in de transgenderzorg laten dalen. Ze hebben daarom een kwartiermaker aangesteld: bureau Zorgvuldig Advies. Naast het terugdringen van de wachtlijsten zal de kwartiermaker ook werken aan het ontwikkelen en innoveren van de transgenderzorg.

Dat meldt ZN op 30 oktober. Bureau Zorgvuldig Advies zal nog dit jaar concrete oplossingen voor de wachtlijsten aandragen, waarmee in 2019 gewerkt kan worden.

Netwerkzorg

Sinds 2012 is er sprake van een capaciteitstekort in de transgenderzorg, met lange wachtlijsten tot gevolg. De vraag naar deze zorg groeit sneller dan het aanbod. Het antwoord daarop ligt in netwerkzorg, waarbij niet alle zorg op één locatie wordt aangeboden maar door deskundigen in een landelijk netwerk.  Dit geeft meer flexibiliteit en mogelijkheid van zorg op maat: centraal waar het moet en decentraal waar het kan. Daarnaast is het belangrijk dat de expertise over transgenderzorg die in Nederland beschikbaar is breder wordt gedeeld.

De kwartiermaker moet landelijke dekking aanjagen van deskundigheid op het gebied van transgenderzorg. Binnen de medische en psychologische opleidingen wordt vooralsnog weinig tot geen aandacht aan het thema transgenderzorg besteed.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top