ACTUEEL

CZ financiert nieuwe leerstoel preventie

Zorgverzekeraar CZ financiert voor vijf jaar de nieuwe leerstoel ‘Effectiviteit individuele preventie’ aan de Universiteit van Tilburg (Uvt). De leerstoel is met name bedoeld om de effectiviteit van preventie bij chronische aandoeningen in kaart te brengen.

Chronische ziektes

De leerstoel wordt vanaf 1 maart bekleed door Ien van de Goor. Van de Goor is sinds 2000 verbonden aan het UvT-instituut Tranzo, wetenschappelijk centrum op het gebied van zorg en welzijn. In haar nieuwe functie gaat Van de Goor onderzoeken hoe bij mensen met een chronische aandoening of een verhoogd risico daarop de gezondheid en kwaliteit van leven verbeterd kan worden door individuele preventieve programma’s. Het veranderen van leefstijl door zo’n programma kan bijvoorbeeld leiden tot het  terugdringen van de aandoening én de negatieve gevolgen die deze heeft voor de gezondheid. Behalve de effectiviteit van preventie is ook de kosteneffectiviteit onderwerp van onderzoek. Van de Goor is al bezig met een onderzoek naar preventie door middel van leefstijlverandering bij mensen met obesitas en diabetes type 2.

Praktische insteek

De leerstoel heeft een praktische insteek. Tranzo en CZ zijn overeengekomen om problemen op het terrein van preventie in de zorg te vertalen naar wetenschappelijke vraagstellingen in de academische werkplaats ‘Preventie verzekerd’. De zo opgebouwde kennis wordt vertaald in producten, diensten en voorzieningen die bijdragen aan een betere kwaliteit van zorg. Daarnaast wordt  op het terrein van  zowel collectieve als individuele preventie samengewerkt met Tranzo-onderzoekers in academische werkplaatsen voor publieke gezondheidszorg, kwaliteit van huisarts- en ziekenhuiszorg en chronische zorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top