ACTUEEL

Helft van ziektegevallen in Nederland is vermijdbaar

  • Onbekend
  • 5 maart 2010
  • 2588 keer gelezen
  • 1 reactie

Meer dan de helft van alle ziektegevallen in Nederland is vermijdbaar. De politiek zou daarom andere keuzes moeten maken om het ontstaan van ziekten tegen te gaan. Dat schrijft Johan Mackenbach van het Erasmus MC in zijn boek ‘Ziekte in Nederland’ dat 10 maart verschijnt.

Verkeerde keuzes

Volgens Mackenbach veronderstellen veel mensen ten onrechte dat ziektes als kanker, beroerte en suikerziekte er nu eenmaal bij horen. Deze en andere ziekten zijn meestal het gevolg van de verkeerde keuzes die we maken, als individu én als samenleving. Wetenschappelijk onderzoek toont volgens Mackenbach ondubbelzinnig aan dat de gemiddelde Nederlander bijna tien jaar langer in goede gezondheid kan leven. “Het lijkt wel of we deze waarheid in Nederland niet onder ogen willen zien”, aldus Mackenbach. “In plaats van onze tijd, energie en geld aan preventie te besteden, laten we iedere dag de wachtkamers van huisarts en specialist volstromen om al die onnodige ziektegevallen zo goed mogelijk te behandelen.”

Politieke stem

In zijn boek doet Mackenbach een beroep op de politiek om meer aandacht te besteden aan gezondheid. “De meeste kiezers vinden een goede gezondheid het belangrijkst, maar veel politieke partijen negeren dat”, aldus Mackenbach. “Kiezen voor gezondheid betekent soms kiezen tegen hoge winsten, grenzeloze consumptie, of een snelle reductie van het overheidstekort. Als politieke partijen in hun programma’s meer aandacht besteden aan gezondheid, geeft dat de Nederlander ook de mogelijkheid om met hun politieke stem invloed uit te oefenen op de keuzes die gemaakt zouden moeten worden.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

8 maart 2010

misschien moet dhr Mackenbach maar eens over dit thema in debat met de columnist van heden en de demissionaire minister.

Top