ACTUEEL

'Toekomst van Ziekenhuis Amstelland is verzekerd'

Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen heeft financiële afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars en de bank. Daarmee is het voortbestaan van het ziekenhuis verzekerd. Met de gemaakte afspraken kan het ziekenhuis in drie jaar tijd doorgroeien naar een financieel gezonde situatie.

Dat melden Ziekenhuis Amstelland en zorgverzekeraars Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis op 2 november in een gezamenlijk persbericht. Amstelland staat onderaan de lijst van veertien zwakke ziekenhuizen die is opgesteld door accountantskantoor BDO. De lage positie komt doordat het ziekenhuis nog geen jaarcijfers van 2017 publiceerde, zo meldt dagblad Trouw. Nu de afspraken er zijn kan het ziekenhuis de jaarrekening afronden. Waarschijnlijk wordt die eind december gepubliceerd.

Factoren

Het ziekenhuis heeft op financieel gebied een moeilijke tijd doorgemaakt. Dat kwam volgens Amstelland door een combinatie van factoren. Er is krapte op de arbeidsmarkt de kosten voor inhuur van personeel stegen, terwijl dit niet was op te vangen door de afgesproken tarieven met zorgverzekeraars. Er was te weinig sturing op inkoop. De afgelopen jaren is afscheid genomen van diverse deelnemingen, waarvoor eenmalige kosten zijn gemaakt. En er moesten grote investeringen worden gedaan in ICT.

Procatief

Omdat het ziekenhuis tijdig en proactief naar de zorgverzekeraars Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis is gestapt, konden die samen met Amstelland een toekomststrategie bepalen. Bestuurder en medische staf trekken echt samen hierin op, stellen de verzekeraars.  "Positief is dat Ziekenhuis Amstelland met constructieve plannen goed op weg is met de reorganisatie. In overleg met de banken en andere stakeholders zijn inmiddels afspraken met Ziekenhuis Amstelland gemaakt voor de komende drie jaar."

Reorganisatie

"Bij mijn aantreden vorig jaar trof ik een ziekenhuis aan dat het moeilijk had", zegt Esther Agterdenbos, bestuursvoorzitter van Ziekenhuis Amstelland. "Van meet af aan was duidelijk dat we aan de bak moesten om het tij te keren. Een reorganisatie hoorde daarbij. De eerste positieve effecten van de reorganisatie zijn inmiddels zichtbaar. Met de financiële steun van de zorgverzekeraars kunnen onze patiënten en medewerkers de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Onze patiënten kunnen blijven rekenen op goede en vertrouwde zorg, nu en in de toekomst."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top