ACTUEEL

Abortusklinieken regio Amsterdam verhogen capaciteit

De abortusklinieken in Leiden en Heemstede gaan een dag extra per week open om de situatie rondom de Amsterdamse abortusklinieken op te vangen. Dit schrijft demissionair minister Ab Klink van VWS deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

Extra opvang

Vanwege een conflict tussen de stichting ACSG/MR70, de Oosterparkkliniek en het Slotervaartziekenhuis, over de komst van een kliniek binnen laatstgenoemde instelling, sloot ACSG/MR70 afgelopen maandag definitief haar deuren. In opdracht van de minister heeft het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) onderzocht hoe continuïteit van de abortushulpverlening in de regio Amsterdam gewaarborgd kon worden. Met de Oosterparkkliniek in Amsterdam, de Bloemenhovekliniek in Heemstede en Casa in Leiden is overeengekomen dat zij een korte periode een dag week extra open zijn. Het CSZ zal deze extra opvang monitoren tot alle procedures met de nieuwe stichting SeZoz in het Slotervaartziekenhuis zijn afgerond.

Procedures

SeZoz verkeert momenteel in de beoordelingsprocedure van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Volgens Klink is het niet mogelijk om alle benodigde procedures binnen enkele weken af te ronden. "Dit zou met het oog op de zorgvuldigheid ook niet juist zijn", aldus de minister in zijn brief.

Voortgang

Het bestuur van ACSG/MR70 gaat in overleg met het CVZ zorg dragen voor de afwikkeling van de personele- en financiële zaken. Begin volgende week brengt het CSZ een nieuwe voortgangsrapportage uit, waarin verder wordt ingegaan op de waarborging van de abortushulpverlening in Amsterdam.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top