Finance

UMC's zijn financieel 'kerngezond'

UMC's zijn financieel 'kerngezond'

De acht universitair medisch centra in Nederland zijn financieel 'kerngezond', dit in tegenstelling tot een groot aantal algemene ziekenhuizen. Toch is ook voor UMC's de toekomst niet zeker: vanwege het hoofdlijnenakkoord moeten ook zij de omzetgroei beperken, terwijl de zorgvraag toeneemt en de kosten voor geneesmiddelen stijgen. Dat stelt BDO in een UMC-special, die het accountantskantoor maakte in aanvulling op zijn Benchmark Ziekenhuizen.

De UMC's krijgen van BDO gemiddeld een 9,2 voor hun financiële gezondheid in 2017. Vijf UMC's krijgen een 10. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft daarnaast ook de hoogste solvabiliteit en voert daarom de ranglijst aan. Het laagste scoort het Radboudumc met een 7. 

De algemene ziekenhuizen kregen eerder dit najaar gemiddeld een 7,2, waarbij 14 ziekenhuizen een onvoldoende haalden. De betere financiële positie van de UMC's hangt volgens de analisten samen met het grotere aantal inkomensbronnen waarover zij beschikken. Bovendien slagen UMC's er beter in om hun bredere takenpakket ook op een meer rendabele wijze uit te voeren.

Herinrichting zorg

De acht UMC's staan er relatief gunstig voor om de onzekerheden binnen de zorgsector het hoofd te kunnen bieden. Toch is er ook bij deze ziekenhuizen reden voor enkele kanttekeningen. "De effecten van het hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg en de ontwikkeling rondom zorg op de juiste plek zal ook impact hebben op deze ziekenhuizen, waardoor de omzetgroei de komende jaren moet worden omgebogen bij stijgende kosten van innovatie en dure geneesmiddelen," licht Chris van den Haak, partner en onderzoeker bij BDO, toe. "Daarnaast zullen ook de UMC’s zich niet kunnen onttrekken aan de druk van toenemende zorgvraag en het vinden van het juiste personeel."

“Ondanks deze uitdagingen, hebben de UMC’s met hun solide financiële gezondheid en specialistische kennis de beste kaarten in handen om initiatief te nemen als het gaat om de noodzakelijke herinrichting van de zorg in Nederland”, vervolgt Van den Haak. "Wij merken daarbij dat de sector behoefte heeft aan een landelijke regisseur die deze ontwikkelingen kan ondersteunen."

Hogere resultaten

De gezamenlijke opbrengsten van de acht UMC's bedragen ongeveer de helft van die van de gehele sector algemene ziekenhuizen, maar de UMC's behalen desondanks een hoger resultaat dan alle 62 algemene ziekenhuizen bij elkaar. De gemiddelde solvabiliteit van de UMC's over 2017 komt uit op 29,1 procent. Ook de solvabiliteit van de UMC's ligt daarmee hoger dan de gemiddelde solvabiliteit van de algemene ziekenhuizen, die 25,6 procent bedraagt. Daarnaast is bij de UMC's sprake van een stijging van het rendement in vergelijking met 2016, terwijl bij de algemene ziekenhuizen zichtbaar is dat het rendement jaarlijks daalt.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Har

8 november 2018

Nu de patiënten nog !!!

Top