ACTUEEL

Zorgpremie CZ stijgt met 8,55 euro per maand

De premie van de basisverzekering van CZ stijgt met 8,55 euro per maand en komt daarmee uit op 124,80 euro. Dat is een stijging van 7,4 procent ten opzichte van de premie van vorig jaar.

CZ zegt dat de premie hoger zou uitkomen als die wordt berekend op basis van de werkelijke kosten. "Maar door de inzet van 97 miljoen euro uit de reserves, kan CZ een premie aanbieden die 2,75 euro per maand onder de kostprijs ligt."

De premie stijgt volgens deze zorgverzekeraar dit jaar minder hard dan het ministerie van Volksgezondheid in september voorspelde. Dat komt doordat de zorgkosten dit jaar minder hard stijgen dan het ministerie berekende. In de miljoenennota werd uitgegaan van een stijging van een tientje.

Eerder deze week meldde Nationale-Nederlanden dat de premie voor zijn basisverzekering voor volgend jaar met 9,02 euro (7,5 procent) omhoog gaat tot 128,60 euro per maand. De maandpremie van Ohra komt uit op 116,30 euro. Dat betekent een stijging van 8,34 euro, ofwel 7,7 procent. DSW maakte in september traditiegetrouw als eerste de nieuwe premie bekend. Daar gaat het maandbedrag met 4,50 euro omhoog tot 112 euro. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

9 november 2018

"Maar door de inzet van 97 miljoen euro uit de reserves, kan CZ een premie aanbieden die 2,75 euro per maand onder de kostprijs ligt."

CZ laat het overkomen of ze de barmhartige Samaritaan uithangen hier. De zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om winst en reserves in te zetten om de premie betaalbaar te houden. En aangezien CZ ruim 2 miljard (2000 miljoen euro) aan reserves heeft staan is die 97 miljoen euro echt geen rib uit hun lijf, dat horen ze te doen.

De 4 grootste zorgverzekeraars - Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis - hebben tezamen meer als 9 miljard in de reserves staan, 3x meer dan dat de overheid van ze eist om tegenvallers te kunnen opvangen. Dat is wel allemaal premie en belastinggeld wat opgepot wordt en niet uitgegeven aan zorg.

Ook die 500 miljoen euro die er jaarlijks uitgegeven wordt aan het overstapcircus bij de zorgverzekeraars vanaf november is complete waanzin en alleen bedoelt om de niet aanwezige marktwerking vorm te geven naar de bühne.

Top