ACTUEEL

'Farmaceuten maken ongeoorloofde publieksreclame’

Farmaceutische bedrijven maken in persberichten vaak ongeoorloofde reclame voor geneesmiddelen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou daar strikter toezicht op moeten houden. Dat stelt Gezonde Scepsis, onderdeel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in een maandag verschenen onderzoeksrapport.

Onderzoek Gezonde Scepsis

Gezonde Scepsis analyseerde in opdracht van de IGZ en het ministerie van Volkgezondheid 33 persberichten over gezondheid of geneesmiddelen die de afgelopen drie jaar in opdracht van tien farmaceutische bedrijven zijn verspreid. Daarvan gingen er 28 over een medicijn. In negentien gevallen bevatte het persbericht niet uitsluitend feitelijke informatie, maar werd het middel ook aangeprezen met bijvoeglijke naamwoorden als “nieuw”, “effectief” en “spectaculair”.

Verboden publieksreclame

Dat kan volgens de onderzoekers worden aangemerkt als publieksreclame, wat volgens de Geneesmiddelenwet verboden is. Dat geldt zeker wanneer in een persbericht ook onderzoeksresultaten zijn verwerkt van gerenommeerde bureaus als TNS Nipo, of citaten van gezaghebbende personen zoals artsen. Media nemen dergelijke berichten in veel gevallen letterlijk over, aldus Gezonde Scepsis. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top