ACTUEEL

Ziekenhuis wil rol voor familie ic-patiënt

Het Brabantse Jeroen Bosch Ziekenhuis wil een rol voor familie en vrienden van patiënten op de intensive care. Zij voelen zich vaak machteloos en willen dolgraag iets betekenen voor de zieke. Verpleegkundigen van de ic in het Jeroen Bosch hebben nu een 'participatiemenu' opgesteld met mogelijkheden om iets voor een ziek familielid te doen.

Die hulp kan bestaan uit voorlezen of samen muziek luisteren, maar ook eenvoudige verzorging als bijvoorbeeld nagels knippen of haar wassen. Het kan beide partijen een goed gevoel geven, is de gedachte. Mogelijk kan de ondersteuning ook helpen de verpleegkundigen iets meer lucht te geven, maar daar is het volgens een woordvoerster niet speciaal om te doen.

Meer ziekenhuizen tasten momenteel af hoe ze behalve familie en vrienden ook de zieken op de ic tegemoet kunnen komen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jan van der Beek

15 november 2018

Volgende week donderdag is in het Amsterdam UMC het Verpleegkundig symposium over "Familieparticipatie in het ziekenhuis,
samenwerking tussen patiënt, familie en professional" Daar
mag ik iets vertellen over dit onderwerp in relatie tot de moderne technologie. Inderdaad zijn er nu moderne hulpmiddelen om de bedoelde samenwerking te faciliteren. In minder welvarende landen speelt de familie ook in het ziekenhuis nog steeds een actieve rol. Geld is hier ongetwijfeld ook debet aan. Toch raakte ik bij het voorbereiden van mijn presentatie er nog meer van overtuigd dat het om veel meer gaat dan die moderne technologie. "Mens ben je in je relatie met andere mensen" Zeker blijkt dat in tijden van ziekte. Daarom is juist dan het frequente contact - o.a. door het vervullen van een actieve rol in de verzorging - zo waardevol. Management goeroes en consultants prediken nu het Value Based Healthcare evangelie. Daarom chapeau voor de Verpleegkundigen van de ic in het Jeroen Bosch met hun ‘participatiemenu’ Wellicht hebben zij beter begrepen wat "Value" voor een patiënt is dan de consultants en management goeroes.
15 november 2018. Jan van der Beek

Top