ACTUEEL

'Kleine' ziekenhuizen scoren goed in Elsevier-lijst

Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis in Gorinchem is door Elsevier Weekblad aangemerkt als beste ziekenhuis van Nederland. Naast Rivas behaalden nog eens zeven ziekenhuizen de hoogste score in een beoordeling op bijna zevenhonderd indicatoren.

Vijf ziekenhuizen hoorden ook in 2017 al bij de beste: Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis, Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Nij Smellinghe en Tergooiziekenhuizen. Van alle 81 ziekenhuizen haalden 47 eenzelfde score als vorig jaar, en 29 iets hoger of lager. Opvallend is dat onder best scorende ziekenhuizen niet de namen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen terug te vinden zijn. De twee ziekenhuizen werden vorige door het AD aangemerkt als de beste ziekenhuizen van Nederland. In Elsevier doen ze het weliswaar bovengemiddeld, maar krijgen ze geen maximale score.

Veiligheid  

Als het gaat om de patiëntveiligheid gaat blijken 29 ziekenhuizen van de 81 ziekenhuizen niet aan de minimumnormen te voldoen die wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten hanteren. Het gaat daarbij om dertien ingrepen.

Stabiliteit

Elsevier besteedde dit jaar extra aandacht aan de financiële stabiliteit van ziekenhuizen. De financiële stabiliteit van alle ziekenhuizen is beoordeeld aan de hand van vijf indicatoren. Op basis van de cijfers over 2017 staan 48 ziekenhuizen er volgens Elsevier goed tot zeer goed voor, zestien moeten oppassen en zeven zwak tot precair zijn. Van de zeven zwakke ziekenhuizen in 2017 is inmiddels de MC Groep met de locaties MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen  failliet.

Patiëntgerichtheid en de kwaliteit van de medische zorg vormen de voornaamste ijkpunten in het jaarlijkse onderzoek van Elsevier Weekblad. Alle gegevens komen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Zorginstituut Nederland, en zijn wettelijk verplicht aangeleverd door de ziekenhuizen. Het zijn kwaliteitsmaten die ziekenhuizen en artsen zelf afspraken met inspectie, verzekeraars, patiëntenorganisaties en Consumentenbond.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top