Vastgoed

Zorginstellingen gaan samen zonnepanelen kopen

Een aantal zorgaanbieders heeft een overeenkomst afgesloten met zonne-energiespecialist Tenten Solar Zonnepanelen voor de aanleg van panelen op twintig gebouwen. Het is de uitkomst van een gezamenlijke aanbieding via Intrakoop.

De leverancier biedt garantie voor het leveren van de door zonne-energie opgewekte stroom. Daarnaast staat het bedrijf de komende vijftien jaar garant voor het onderhoud, de monitoring en schoonmaak van de zonnepanelen.

CO2-uitstoot

Samen met enkele leden  en energie-expert INNAX heeft Intrakoop een programma van eisen opgesteld voor verduurzaming van zorggebouwen. Inmiddels doen zes zorgorganisaties met in totaal twintig gebouwen mee. Zij  huisvesten  ouderenzorg, ggz, en gehandicaptenzorg. Ongeveer zesduizend zonnepanelen gaan jaarlijks rond de 1,7 miljoen kWh opwekken. Dat is een energievoorziening vergelijkbaar met het verbruik van vijfhonderd huishoudens. Bovendien leidt het tot ruim negentig ton minder CO2-uitstoot. De verwachting is dat de komende tijd meer zorgorganisaties mee gaan doen aan deze overeenkomst voor zonne-energie.

Prestatiecontract

Intrakoop en haar leden hebben de inkoop op basis van een prestatiecontract aangepakt. Ze hebben de leverancier geselecteerd op basis van de laagst geboden prijs per opgewekte kWh over een looptijd van vijftien jaar. De leverancier mag zelf bepalen hoe hij daaraan voldoet. Door de collectieve inkoop kunnen ook kleinere zorgorganisaties van de afspraak profiteren.

Duurzaam

Zorgorganisaties lopen al jaren voorop als het gaat om duurzaam energiegebruik. Eerder sloot Intrakoop via collectieve aanbestedingen groene energiedeals met Eneco en Nuon voor onder andere windenergie. De verwachting is dat daardoor de helft van het totale energieverbruik in de zorg vanaf 2019 afkomstig is uit duurzame energiebronnen. Afgelopen jaar werd een collectieve overeenkomst gesloten met Signify, waardoor negen zorgorganisaties  met in totaal driehonderdduizend  vierkante meter aan gebouwen hun traditionele verlichting door zuinige ledlampen vervingen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top