ACTUEEL

IGJ bindt Zuidwester de bel aan

De zorg die de Zeeuwse instelling Zuidwester aanbiedt op een woonlocatie in Goes "voldoet grotendeels niet of geheel niet” als het gaat om kwaliteit en veiligheid. Dat constateert de IGJ. Ook heeft de inspectie onvoldoende vertrouwen in de verbeterkracht van Zuidwester om soortgelijke problemen te voorkomen of tijdig te signaleren.

Aanleiding voor de kritiek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is de situatie in een woning voor verstandelijk gehandicapten in Goes. Volgens Omroep Zeeland zijn er in de eerste vier maanden van 2018 in totaal 70 meldingen over de locatie gedaan, waarvan 42 te maken hadden met agressie en geweld.

Na de vele klachten kwam de inspectie medio augustus onaangekondigd langs. Bij het bezoek werd geconstateerd dat de zorg niet voldeed. In reactie hierop heeft Zuidwester drie cliënten overgeplaatst naar andere locaties.

Zelfde taal

De inspectie constateert dat alle betrokkenen zich zorgen maken en verbeteringen willen. “Het lukt de verschillende partijen echter niet om dezelfde taal te spreken, de problemen te analyseren en te werken aan de verbeteringen van de basisoorzaak(en)”, aldus de inspectie. “De verschillende pogingen van het management om continuïteit van de zorg op orde te krijgen zijn mislukt. Incidenten blijven en klachten nemen niet af.”

Arbeidsmarkt

Volgens Omroep Zeeland zijn er sinds 2016 veel personeelswisselingen geweest. Tegenover Omroep Zeeland laat bestuurder Hans Waardenburg van Zuidwester weten dat de stichting hard zoekt naar nieuwe werknemers. De problemen met het vinden van voldoende geschikt personeel staan niet op zichzelf. Eerder waren er om dezelfde reden ook grote problemen met de kwaliteit van zorg bij Arduin. Om de problemen het hoofd te bieden willen de Zeeuwse gehandicaptenorganisaties nauwer samenwerken, onder meer in de vorm van een gezamenlijk zorgteam met specialisten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top