ACTUEEL

NU'91 slaat alarm over seksuele handelingen in thuiszorg

Beroepsorganisatie van de verpleging en verzorging NU’91 slaat alarm over het stilzwijgend verlenen van seksuele diensten door verzorgenden in de thuiszorg.  Aanleiding is het verhaal van een 24 jarige studente HBO Verpleegkunde die een baantje had gevonden bij een PGB-cliënt. Zij trok aan de bel nadat haar gevraagd was de cliënt seksueel te bevredigen. De verzorgsters met wie zij meeliep, deden dit en vonden dit normaal.

Niet geschikt

Toen de student dit weigerde, kreeg zij te horen dat ze niet geschikt was voor de verzorging en kon gaan. De studente meldde haar ervaringen bij de politie, het bemiddelingsbureau en bij NU’91. Michel van Erp, teamleider belangenbehartiging bij NU’91, moedig en bewonderenswaardig dat deze studente aan de bel heeft getrokken: “Dit soort handelingen hoort niet tot het takenpakket van verzorgenden en verpleegkundigen. Zij horen deze vraag ook niet te krijgen.” Van Erp hoopt dat het voorval tot meer openheid leidt. Iedereen moet volgens hem weten dat dit niet tot de taak van een verzorgende behoort.

Vrijheid van de cliënt

Per Saldo, de belangenorganisatie van PGB-cliënten, noemt het in het Eindhovens Dagblad van zaterdag geen onbekend fenomeen en ziet er ook geen probleem in. "Iedere cliënt is vrij om te vragen wat hij of zij wil. En iedere verzorgende is vrij om daar al dan niet op in te gaan", zegt een woordvoerster van Per Saldo in de krant.

'Absoluut onacceptabel'

NU’91 vindt deze reactie “te gek voor woorden”. “Verzorgenden houden zich bezig met verzorgde taken en daar horen seksuele handelingen niet bij.” Opmerkingen alsof het enkel op vrijwillige basis zou gebeuren zijn volgens NU’91 volstrekt onzinnig. “Wat is vrijwillig als je te horen krijgt dat je het moet doen of anders je baan kwijt bent?” Als verzorgende en verpleegkundige hoef je dit soort vragen nooit te accepteren, vindt Nu’91. De beroepsorganisatie roept hen dan ook op om zulke zaken altijd met collega’s te bespreken of bij de vakbond aan te kloppen voor advies.

De ervaringen van de student

“Mijn eerste dag bij deze man liep ik met een van de zeven verzorgsters mee die hij heeft. Ik vond het op een gegeven moment raar worden toen de man me een filmpje liet zien van seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking. Toen de verzorgster met de verzorging begon werd me duidelijk waar hij op doelde. De man werd eerst gewassen en daarna begon de verzorgster tot mijn grote verbazing hem te masturberen. Er werd me verteld dat dit normaal was en dat alle verzorgsters dit deden. Ik wist niet zo goed wat ik hiermee aan moest en ben toen gegaan.
Ik ben twee dagen later terug gegaan naar de man omdat ik wilde weten of het toen anders zou verlopen. Er was deze dag wel een andere verzorgster maar er gebeurde weer precies hetzelfde. De man heeft me toen gevraagd wat ik ervan vond en of ik dit ook wilde doen. Ik heb gezegd dat ik dit niet wilde waarop de man me heeft verteld dat ik dan niet geschikt was voor de verzorging.” (Bron: NU’91)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

10 maart 2010

Hier gebeurt dus wat in de rk kerken in de zestiger jaren gebeurde en nu in de gezinszorg,ik zou het direct melden aan de leiding van de organisatie en als die dit normaal vinden verdere stappen ondernemen, want ook dit is aanranding.

Wilder28Althea

26 augustus 2011

The <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/credit-loans">credit loans</a> are important for guys, which would like to start their business. In fact, it's not really hard to receive a secured loan.

Top