ACTUEEL

Depressieve klachten blijven vaak onbehandeld

Bijna zes van de tien mensen met depressieve klachten zoeken geen professionele hulp. Dit blijkt uit onderzoek van Intomart GfK  in opdracht van zorgverzekeraar CZ onder ruim vijfduizend Nederlanders.

Aannames

Het onderzoek laat zien dat mensen met depressieve klachten zich geregeld laten leiden door twijfelachtige aannames. Tien procent van de mensen met depressieve klachten die niet in behandeling is, doet dit niet in de overtuiging dat hulp te duur is. Nog eens negen procent van de mensen met depressieve klachten die geen hulp zoekt,  durft de stap naar behandeling niet te zetten. Twaalf procent van de mensen die geen behandeling hebben, doet dit vanwege slechte eerdere ervaringen. Eenzelfde percentage zegt geen tijd voor behandeling te hebben.

Depressietest

CZ doet voor het tweede opeenvolgende jaar onderzoek naar depressie. De zorgverzekeraar wil zo een beeld krijgen van de noden van mensen die niet lekker in hun vel zitten. In 2009 bleek dat bijna vijftien procent van de Nederlanders depressieve klachten heeft. Om mensen met depressieve klachten te ondersteunen, heeft CZ  een laagdrempelig online-aanbod opgezet.  De online-test waarmee  depressieve signalen in kaart kunnen worden gebracht, werd het afgelopen jaar door zo'n 35 duizend  bezoekers van CZ-website gedaan.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Dokelaar

10 maart 2010

Marktonderzoek... belachelijk toch? Om wiens belang gaat het hier eigenlijk?Laat je niet misleiden jongens. Kijk: http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/615883/2009/01/15/Depressie-is-goed-voor-je.dhtmlDeze misbaksles willen miljarden verdienen over jullie rug. En dit is geen woord overdreven:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18505564Ze laten je geloven dat depressieve emoties hebben een ziekte is, en de rest gaat vanzelf via de huisarts.

Top