Finance

Illegale orthodontist voert titel om hoger tarief

Veel orthodontisten voeren illegaal deze titel, terwijl ze volgens het BIG-register gewoon tandarts zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad. Zij verdienen daarnaast veel meer dan de door de overheid vastgestelde140.000 euro, meldde de krant eerder deze week.

Spoeddebat

De SP, PvdA en de VVD vinden dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en justitie moeten optreden. De PvdA heeft een spoeddebat aangevraagd.

Tariefverlaging

Nadat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) had aangekondigd per 1 januari 2007 de orthodontietarieven met 29 procent te verlagen, hebben ruim honderd orthodontisten hun orthodontiespecialisme laten schrappen uit het specialistenregister en daarmee ook uit het register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG), weet het FD. Als gewone tandarts kunnen zij  namelijk een hogere prijs voeren. Volgens de tarieven die de NZa voert, krijgt een tandarts die een beugel plaatst namelijk per behandeling meer vergoed dan een orthodontist, omdat een tandarts voor deze behandeling meer tijd nodig heeft. Tegelijkertijd blijven deze orthodontisten hun titel voeren, terwijl ze officieel zijn uitgeschreven.

Titelmisbruik

De inspectie heeft nog geen aangifte gedaan, weet het FD en het Openbaar Ministerie heeft nog nooit een orthodontist voor titelmisbruik beboet. Op dit misbruik staat een boete van maximaal 3750 euro.

Steekproef

Van de 70 orthodontisten waaronder het FD een steekproef hield, stonden er 39 niet in het BIG-register als orthodontist ingeschreven. Zij geven zich echter wel uit als orthodontist, zou blijken uit de naam van hun bedrijf, uit hun websites en de manier waarop ze de telefoon opnemen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top