ACTUEEL

EU-parlement onderzoekt paniekreactie op griep

Het Europees Parlement gaat op korte termijn onderzoek doen naar de manier waarop de EU heeft gereageerd op het uitbreken van de Mexicaanse griep vorig jaar. De fracties hebben dat dinsdag bekendgemaakt.

Druk en belangenconflicten

Het parlement wil weten of er niet te paniekerig is gereageerd op de griepuitbraak en of de overheden zich niet te veel onder druk hebben laten zetten door de farmaceutische industrie. Ook mogelijke belangenconflicten bij adviseurs van de overheid worden onderzocht.

Paniekgolf en mediahypes

Volgens PvdA-Europarlementariër Judith Merkies ontstaat er om twee of drie jaar een paniekgolf over een gezondheidsthema. “Vorig jaar was dat de Mexicaanse griep, daarvoor het SARS-virus. De media springen er altijd meteen bovenop. omdat het spannend nieuws is. De overheid gaat te veel mee met die mediahypes.”

Invloed farmaceutische industrie

Ook de farmaceutische industrie voert volgens Merkies op zulke momenten de druk op. “Die zegt dan: je moet nu vaccins bestellen, anders is het straks te laat. Nederland zit op dit moment met een overschot van 19 miljoen vaccins, waarvoor 300 miljoen euro is betaald en die we door de goot kunnen spoelen.”

EU-plan voor toekomst

Merkies hoop dat het onderzoek van het Europees Parlement leidt tot het maken van een plan over hoe de EU in de toekomst op een wat rustiger manier kan omgaan met paniek rond epidemieën. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top