ACTUEEL

Preventie chronische ziekten werkt, maar verhoogt zorgkosten

Preventieve maatregelen dragen bij aan verlenging van de levensduur en vergroten de gezondheid. Tachtig procent van de interventies leidt ook tot hogere kosten. Dit stelt onderzoeker Louise Russell in een artikel in Health Affairs.

Preventie leidt tot kosten

Medicatie tegen hypertensie, verhoogd cholesterol, cursussen gezonde voeding, lichaamsbeweging, screening en vroegtijdige behandeling van kanker dragen bij aan verlenging van de levensduur en vergroting van het aantal gezonde dagen per kalenderjaar. Maar ze besparen de gezondheidszorg geen kosten. Tachtig procent van de interventies heeft tot hogere kosten geleid en twintig procent tot een besparing.
Russell bestudeerde 279 economische studies over preventie, die in de periode 2000 tot 2005 zijn verschenen.

Nederlandse zorg

Het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen organiseert op 3 juli een congres van over ketenzorg aan chronische zieken. Hier wordt ingegaan op de vraag of Russells uitkomsten ook gelden voor de Nederlandse zorg.

Publicatiegegevens: Russell LB, Preventing Chronic Disease: An Important Investment, But don’t count on Cost Savings, Health Affairs, January/February, 2009, pp 42-45.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top