ACTUEEL

Amphia krijgt filterinstallatie voor afvalwater

Het nieuwe Amphia ziekenhuis in Breda krijgt een Pharmafilter-installatie, die het afvalwater van het ziekenhuis zuivert voor hergebruik. De installatie scheidt vast en vloeibaar afval en zuivert het water van schadelijke stoffen en medicijnresten. Het vaste afval dat biologisch afbreekbaar is, wordt vergist tot biobrandstof voor warmte en elektriciteit voor het ziekenhuis.

Volgens schattingen van het RIVM komen er in Nederland elk jaar minstens 140 ton medicijnresten en 30 ton röntgencontrastmiddelen in het water terecht, overigens het meest door patiënten thuis uitgescheiden. Om meer medicijnresten uit het water te zuiveren, trok het ministerie van Infrastructuur en Milieu eenmalig 30 miljoen euro uit voor waterschappen.

Green Deal waarmaken

De gemeente Breda, waterschap Brabantse Delta, de provincie Noord Brabant, het drinkwaterbedrijf Brabant Water en Amphia tekenden 11 december de overeenkomst achter de samenwerking. De filterinstallatie verwezenlijkt voor een deel de ‘Green Deal’ tussen Amphia en de gemeente Breda uit 2015, over het zuinig en slim omgaan met energie, water, voedsel, afval en medicijnen. In november oefende volgens BN de Stem bijna de voltallige gemeenteraad druk uit op Amphia om die deal waar te maken met zo'n filterinstallatie.

Naast de filterinstallatie krijgt het nieuwe ziekenhuis ook andere duurzame aspecten, zoals de plaatsing van 1744 zonnepalen op de parkeergarage, klimaatplafonds en energiezuinige ledverlichting in en buiten het ziekenhuis. Ook krijgt de nieuwbouw een warmte koude opslag (WKO) en warmtepompen om de CO2-uitstoot met 80 procent te verminderen.

Verwezenlijken

De aanbesteding voor de aankoop en installatie van de Pharmafilter-installatie start komende maanden. Jasper Meijer, projectdirecteur van Nieuw Amphia, is blij dat alle vijf partijen de filterinstallatie als kans zien om eigen doelstellingen te verwezenlijken, zoals een schoner waterstelsel en groene ambities. Ik ben er trots op dat zoveel partners zich inspannen om het Pharmafilter-systeem in de nieuwbouw van Amphia te realiseren.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top