ACTUEEL

IrisZorg opent Jeugdkliniek in Tiel

Jongeren tussen de 12 en 23 jaar die problemen hebben met alcohol, drugs, gokken of gamen kunnen sinds 8 maart terecht bij de Jeugdkliniek van IrisZorg in Tiel. De nieuwe Jeugdkliniek heeft geen wachtlijsten, werkt met korte opnames en een op jongeren gerichte behandelmethodiek.

Vrijwillig

De Jeugdkliniek neemt jongeren op uit het hele land, die gemotiveerd zijn om op vrijwillige basis met hun verslaving te stoppen. Incidenteel wordt een jongere met een justitiële maatregel opgenomen. De opnameduur varieert van 2 weken tot maximaal 3,5 maand. Jongeren kunnen opgenomen worden voor detox, diagnostiek en behandeling. Een multidisciplinair team van psychologen, systeemtherapeuten en verslavingsartsen staat de jongeren bij tijdens hun behandeling. Naast (groeps)trainingen en gesprekken is er aandacht voor (sport)activiteiten.

Behandelmethode

IrisZorg werkt met een op jongeren gerichte methodiek (A-CRA, Adolescent Community Reinforcement Appraoch). Positief gedrag wordt bekrachtigd, (nieuwe) vaardigheden worden veelvuldig geoefend, het gezin wordt nauw bij de behandeling betrokken en alle leefgebieden als school/werk, relaties en financiën worden meegenomen. Na de klinische behandeling zal de jongere in de meeste gevallen een intensief ambulant traject volgen van ongeveer 12 weken. Dit traject is gericht op de thuissituatie van de jongere en zijn netwerk. IrisZorg ondersteunt de jongere bij het vasthouden van gedragsveranderingen in de eigen situatie. Ook ouders/verzorgers krijgen thuis, indien gewenst, ondersteuning bij hun opvoedingsvaardigheden.

Klinische behandelplaatsen

IrisZorg kreeg in 2006 ruim twintig klinische behandelplaatsen voor jongeren toegewezen. In totaal wees het ministerie van VWS destijds driehonderd plaatsen toe aan verslavingszorginstellingen in het land. Naar eigen zeggen is IrisZorg de eerste instelling die deze plaatsen realiseert.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Wetsels

11 maart 2010

Beste,Mooi om te zien dat er steeds meer van dit soort behandelvormen in het land ontstaan. Ik wil echter opmerken dat Iriszorg i.t.t. wat in dit bericht wordt gesteld, niet de eerste is die deze plaatsen voor jongeren realiseert. Andere instellingen zoals onder andere Parnassia en VNN zijn koplopers in dit veld en ook in Limburg heeft Mondriaan in december 2009 een kliniek voor jongeren en middelengebruik geopend.

Ik wens onze collega's veel succes met hun nieuwe kliniek.Vriendelijke groeten.

Anoniem

22 juni 2011

jajaa ik moet der zelf ook maar is aan geloven, eind juli is het zover volle 3 en half maand opname voor mijn speed gebruik, en ben blij dat ik de keuze gemaakt heb.. we zien het wel!!

Top