ACTUEEL

Kamerfracties: seks uit AWBZ-geld kan niet

Het is onaanvaardbaar dat er verzorgenden zijn die seksuele behoeften van patiënten bevredigen. Dat stellen de Tweede Kamerfracties van CDA, PvdA en SP nadat beroepsorganisatie van de verpleging en verzorging NU’91 alarm had geslagen over het stilzwijgend verlenen van seksuele diensten door verzorgenden in de thuiszorg. Bovendien vinden de fracties het een kwalijke zaak dat deze seksuele handelingen met geld uit  de volksverzekering AWBZ wordt betaald.

Kamervragen

Zij hebben minister Ab Klink van VWS woensdagavond  via schriftelijke Kamervragen om opheldering gevraagd, schrijft het Eindhovens Dagblad. De partijen willen onder meer weten op welke schaal seksuele handelingen in de thuiszorg plaatsvinden.

Seksuele handelingen

Aanleiding was een studente die beklag deed haar gevraagd was een PGB-cliënt seksueel te bevredigen. De verzorgsters met wie zij meeliep, gaven wel gehoor aan zijn verzoek en vonden dit normaal. Toen de studente dit weigerde, kreeg zij te horen dat ze niet geschikt was voor de verzorging en dat ze kon gaan.

Per Saldo

Per Saldo, de belangenorganisatie van PGB-cliënten, noemt seksverzoeken geen onbekend fenomeen en ziet er ook geen probleem in. "Iedere cliënt is vrij om te vragen wat hij of zij wil. En iedere verzorgende is vrij om daar al dan niet op in te gaan", zei een woordvoerster van Per Saldo in het Eindhovens Dagblad van zaterdag.

Seks is geen zorg

De Tweede Kamerfracties van CDA, PvdA en SP zijn het hier pertinent mee oneens blijkt uit berichtgeving van het ED. "Seks is geen zorg", zegt Renske Leijten van SP. "Zorgmedewerkers moeten nooit seksuele handelingen verrichten" , vindt Agnes Wolbert van PvdA. "Het hoort absoluut niet bij de professie van verzorgenden en verpleegkundigen", zegt CDA-Kamerlid Sabine Uitslag.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top