ACTUEEL

Ziekenhuizen moeten rampenplannen op orde hebben

Ziekenhuizen moeten per 1 januari 2009 een deugdelijk rampenplan hebben dat is goedgekeurd door de raad van bestuur. In de maanden daarna moet het plan verder worden uitgewerkt. Dat heeft inspecteur Frank Stolk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dinsdag gezegd tijdens een congres in Den Haag. Volgens Stolk kunnen ziekenhuizen die hun zaken niet op tijd op orde hebben, controles verwachten van de inspectie.

Inspectie gaat controleren

Speciaal project

Bij rampen blijkt geregeld dat de hulpverlening sneller en effectiever had gekund. Het ministerie van Volksgezondheid besloot enkele jaren geleden ziekenhuizen de mogelijkheid te bieden hun rampenplannen te verbeteren, de medewerkers beter op te leiden, en de samenwerking met andere hulpverleners beter te af te stemmen. Hiervoor werd een speciaal project, Ziekenhuis RampenOpvangPlan (ZiROP) opgezet.

Oefeningen niet aangepast

Toen de inspectie mei dit jaar bij een aantal ziekenhuizen peilde hoever ze met de ontwikkeling van hun rampenplannen waren, bleken de resultaten volgens Stolk niet erg positief te zijn. Zo bleken oefeningen wel te zijn geëvalueerd, maar nooit aangepast. Ook bleken de raden van bestuur de rampenplannen in bijna alle gevallen niet te hebben geaccordeerd. De inspecteur stelt dat de ziekenhuizen sindsdien met een enorme inhaalslag zijn begonnen en dat er sinds mei veel verbeteringen zijn te zien. Hij zei er alle vertrouwen in te hebben dat de ziekenhuizen in januari hun plannen op orde hebben.

Adequaat

Ook directeur-generaal Hans de Goeij van het ministerie van Volksgezondheid hamerde op het belang van goede rampenpannen. De documenten mogen volgens hem niet in een la belanden. Als later blijkt dat de rampenplannen niet adequaat waren, zullen ziekenhuizen daarop worden aangesproken, zei hij. De ziekenhuizen kunnen subsidie krijgen voor het verder verbeteren van hun plannen. De rampenplannen kunnen, aldus het ministerie, later worden gebruikt als voorbeeld voor bijvoorbeeld huisartsenposten en ambulancediensten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top