ACTUEEL

ECZ-directeur maakt zich sterk voor patiëntbelang ggz

Wilma van der Scheer is benoemd tot voorzitter van MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid. Zij volgt in deze rol Piet Verbraak op, die de afgelopen drie jaar voorzitter was van het voormalige Landelijk Platform GGZ.

Van der Scheer (44) is directeur van het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur. Ook vervult ze verschillende toezichthouderschappen. Vanuit deze hoedanigheden en als naastbetrokkene heeft zij veel ervaring en affiniteit met de ggz.

'Excuustruus'

In haar nieuwe rol wil Van der Scheer zich sterk maken voor een grotere inbreng van de patiënt. “Ik ben er van overtuigd dat de zorg voor mensen met psychische problemen enorm kan verbeteren door de inbreng van persoonlijke ervaringen van cliënten en naasten”, aldus Van der Scheer. “Het is cruciaal dat het cliëntenperspectief op alle niveaus van de zorg wordt gehoord, naast dat van aanbieders en zorgverleners. Nog te vaak zijn cliënten en naasten een soort ‘excuustruus’. Dat moet snel veranderen. Want het is niet eenvoudig om je eigen ervaring te laten gelden, dat vergt de nodige lef. Ik heb diep respect gekregen voor cliënt-ervaringsdeskundigen. Als voorzitter van MIND wil ik hun stem en inbreng graag ondersteunen en versterken.”

Kansen

Wilma van der Scheer wordt naast voorzitter van de belangenvereniging MIND Landelijk Platform ook voorzitter van de Stichting MIND, waarin met ingang van 1 januari MIND Fonds Psychische Gezondheid en MIND Korrelatie zijn ondergebracht. Van der Scheer ziet hier grote kansen. “MIND Korrelatie zorgt ervoor dat mensen met psychische problemen in Nederland er niet alleen voor staan. Elke werkdag staan er hulpverleners klaar. Ook voor mensen die op een wachtlijst in de ggz staan, en dat zijn er helaas veel te veel.”

Patiëntwetenschappen

Van der Scheer hoopt met MIND Fonds Psychische Gezondheid onderzoek en innovaties te stimuleren die aansluiten bij de behoeften van cliënten en naasten. Zo heeft MIND al een eigen kennisagenda ontwikkeld met inbreng van cliënten en naasten. Ook heeft MIND met een eigen referentenpanel al 650 onderzoeksvoorstellen van ZonMw beoordeeld. “Het is mijn droom om ‘De PatiëntWetenschappen’ verder te ontwikkelen”, reageert Van der Scheer.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top