ACTUEEL

Slotervaart beklaagt zich over boycot abortusartsen

Het Slotervaartziekenhuis zegt dat het geen artsen kan vinden voor de nieuwe abortuskliniek, omdat het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA) de vacatures besmet heeft verklaard. Dat meldt Het Parool.

‘In de ban’

Voorlopig gaat de beoogde abortuskliniek niet open, want het ziekenhuis krijgt pas een vergunning wanneer er voldoende artsen in dienst zijn. Woordvoerder Hans Dorrestein zegt in Het Parool dat het NGvA “ons in de ban doet”. Het NGvA heeft een oproep aan zijn leden gedaan om uit solidariteit met de collega's in Amsterdam niet bij het Slotervaart te solliciteren. Het NGvA doelt hiermee op de medewerkers van de abortuskliniek ACSG, die - na een conflict met hun eigen bestuur  - , sinds 1 maart op straat staan. Het bestuur van de abortuskliniek was vóór overname door het Slotervaart, de medewerkers tegen. Nu begint het Slotervaart zelf een kliniek in het ziekenhuis.

‘Klein wereldje’

Volgens Dorrestein waren er veelbelovende gesprekken met drie of vier sollicitanten. “Maar die hebben zich teruggetrokken. De druk van de eigen beroepsgroep werd toch te groot. Het is een klein wereldje.” Een verzoek van het Slotervaart ziekenhuis om de vacature op de website te zetten, werd door het NGvA afgewezen.

Persoonlijke benadering

Nederland telt slechts 55 abortusartsen. Voorzitter Olga Loeber van het NGvA zegt in Het Parool over de mail aan de abortusartsen:  “Dat was een paar maanden geleden, toen de situatie rond het ACSG nog heel erg onduidelijk was.” Loeber vreest dat met de abortushulpverlening in een ziekenhuis veel van de “persoonlijke, individuele benadering” verloren gaat. “De klinieken hebben veel aandacht voor de vrouwen. Voor zover ik heb begrepen, kun je in het ziekenhuis na een abortus op de algemene zalen komen te liggen”, aldus Loeber. Door de sluiting van de Amsterdamse abortuskliniek worden vrouwen in de hoofdstad sinds 1 maart doorverwezen naar klinieken in Leiden, Heemstede en de Oosterparkkliniek in Amsterdam.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top