ACTUEEL

Strijder openheid medische missers overleden

Adrienne Cullen (58), bekend geworden vanwege haar strijd voor openheid rond medische fouten in Nederland, is maandag overleden. In 2011 kwamen de resultaten van een weefselonderzoek, waaruit bleek dat Adrienne Cullen baarmoederhalskanker had, niet bij haar arts Huub van der Vaart in het UMC terecht. Pas twee jaar later kwam de fout aan het licht, maar toen had de kanker zich al fataal uitgezaaid.

Vervolgens stapelde het ziekenhuis fout op fout. Excuses bleven in eerste instantie achterwege, er werd geen onderzoek ingesteld naar wat fout was gegaan en advocaten bepaalden wat er werd gecommuniceerd. In april gaf Cullen een lezing er over, samen met de medici die haar in de tijd van die misser behandelden.

Het UMC Utrecht bood op termijn wel excuses aan en herhaalde maandag dat het een verdrietige en onoverkomelijke fout is gebleken "met de grootst mogelijke persoonlijke consequenties voor mevrouw Cullen zelf". UMC Utrecht zegt Cullen dankbaar te zijn ,,dat zij ons heeft laten zien hoe belangrijk openheid en transparantie is''. Sinds dit jaar wordt in het UMC Utrecht jaarlijks een lezing georganiseerd die de naam van Cullen draagt om openheid en transparantie in de gezondheidszorg te bevorderen, aldus het ziekenhuis. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Har

2 januari 2019

Het is geen nieuws . Dit gebeuren staat natuurlijk niet op zich zelf maar is de praktijk van alle dag . Als patiënt loop je ook in 2019 nog steeds tegen de betonnen muur van de ziekenhuis doofpot en ziekenhuis verzekeraars en juristen . Dit is is vele gevallen het gevecht van de muis tegen de olifant.

Veronica van Nederveen

2 januari 2019

Toch een beetje jammer :):) dat het UMCU de acties van Adrienne nodig had om zich te realiseren dat openheid en transparantie de norm zijn, óók in de dagelijkse praktijk.
Wanneer wordt de zorg volwassen?
Veronica van Nederveen
www.patientenstem.nu

Top