ACTUEEL

Ruim dertig kinderen naar traumachirurg tijdens jaarwisseling

De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) heeft deze jaarwisseling negentig patiënten met vuurwerkverwondingen geregistreerd, onder wie 32 kinderen. Het totale aantal slachtoffers is een handvol lager dan vorig jaar.

Bij 30 procent van de patiënten, van wie zeven kinderen, is waarschijnlijk sprake van blijvende schade. "Hierbij gaat het om amputaties van handen of vingers, blijvend functieverlies van handen of ogen en permanente littekens door diepe brandwonden", schetst de vereniging, die het nu echt hoog tijd vindt voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Bijna de helft van de slachtoffers (44 procent) raakte gewond door vuurwerk van anderen. Voor zover bekend was er in 15 procent van de gevallen sprake van illegaal vuurwerk, maar van bijna de helft van de ongelukken in kwestie is het nog onduidelijk of ze werden veroorzaakt met legaal of illegaal spul.

Verder viel het de chirurgen op dat een kwart van de slachtoffers al viel vóór 31 december 18.00 uur, het tijdstip waarop afsteken van vuurwerk is toegestaan. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

3 januari 2019

Hoe kan dat? Bij enkele infectieslachtoffers per jaar moet er massaal gevaccineerd gaan worden. Bij 4 doden en tientallen gewonden met blijvende schade bij oudjaar-vuurwerk hoort het er inmiddels gewoon bij en zien we volgend jaar wel weer. Zo weinig mogelijk reguleren is de VVD gedachte. Geld in het laadje voor farmaceuten en vuurwerkwinkels. Daar moet je toch wat voor over hebben?

Top