ACTUEEL

'Snel besluit over openblijven kinderhartcentra gewenst'

In het belang van patiënten met een aangeboren hartafwijking moet snel worden besloten welke centra voor kinderhartchirurgie open mogen blijven. Dat stelde cardioloog Jolien Roos vrijdag in haar oratie bij de aanvaarding van de leerstoel Congenitale Cardiologie aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Advies sluiten kinderhartcentra

Een commissie onder leiding van oud-hoogleraar cardiologie Henk Lie adviseerde minister Ab Klink van VWS vorig jaar om de centra voor kinderhartchirurgie in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen te sluiten. De overgebleven drie, in Rotterdam, Leiden en Groningen, zouden dan meer operaties krijgen, wat de kwaliteit ten goede zou moeten komen. Oefening baart kunst, is de gedachte erachter.

Verzet

Dat advies stuitte evenwel op verzet van de met sluiting bedreigde centra in Utrecht en Nijmegen, die net tot een fusie hadden besloten. Klink besloot daarop de combinatie Utrecht-Nijmegen tot 2011 de kans te geven zich te bewijzen. Pas daarna wordt duidelijk voor welk kinderhartcentrum het doek definitief valt.

Onzekerheid

Volgens Roos belemmert die onzekerheid de samenwerking die tussen de kinderhartcentra bestond. “Wat je nu ziet gebeuren is dat elk centrum bezig is met het behalen van een zo hoog mogelijk aantal behandelde patiënten.” Er worden nauwelijks patiënten doorverwezen, terwijl dit in specifieke gevallen waarin bijzondere expertise vereist is, wel beter zou zijn.

Historie

Dat het kabinet nu demissionair is, leidt mogelijk tot verder uitstel, vreest Roos. “De vraag is wat de mening zal zijn van de volgende minister van Volksgezondheid”, aldus de hoogleraar. Zij wijst erop dat de discussie over het aantal centra dat gespecialiseerd mag zijn in kinderhartchirurgie, al speelt sinds 1993. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top