ACTUEEL

Noord-Hollandse ziekenhuizen tekenen convenant

De vier topklinische opleidingsziekenhuizen Kennemer Gasthuis, Medisch Centrum Alkmaar, Spaarne ziekenhuis, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis - en het universitaire VU medisch centrum willen een voortrekkersrol gaan spelen op het gebied van onderzoek, onderwijs en opleiding. Daartoe hebben leden van de vijf raden van bestuur vrijdag het convenant Pentagoon ondertekend.

Onderwijs en onderzoek

Werkgroepen van de ziekenhuizen buigen zich komend jaar over een van de vijf onderwerpen: geneeskunde onderwijs, opleiding medische specialist, verpleegkundige vervolgopleiding, zorginnovatie en wetenschappelijk onderzoek. Voordelen die de samenwerking moet opleveren zijn het gezamenlijk verbeteren van de kwaliteit in het onderwijs aan studenten geneeskunde en artsen in opleiding, meer patiënten laten profiteren van wetenschappelijk onderzoek, zorgen voor voldoende instroom van kwalitatief hoogwaardig verpleegkundig personeel en het bieden van inspirerende opleidingsmogelijkheden en een aantrekkelijk carrièreperspectief.

Loopbaan en tevredenheid

Concreet gaat het ondermeer om het ontwikkelen van flexibele en uitdagende leer-loopbaanpaden voor verpleegkundigen, zodat zij makkelijker kunnen doorstromen naar een andere functie. Daarnaast moet een gezamenlijk te ontwikkelen systeem dat ervaringen en tevredenheid van de artsen in opleiding meet, het medisch onderwijs verder verbeteren.

Het Pentagoonverband

Het Pentagoonverband moet worden gezien als een kwaliteitsimpuls bovenop de bestaande samenwerking tussen alle regionale ziekenhuizen en VU medisch centrum op het gebied van onderwijs en opleiding. Vanzelfsprekend kunnen de andere regionale ziekenhuizen ook profiteren van de nieuwe initiatieven. "Wij zijn bijzonder verheugd over deze samenwerking. In het onderwijs streven we gezamenlijk naar een toppositie in Nederland; dat willen we ook als opleiders en als werkgevers. Met vooral één doel voor ogen: topzorg leveren aan onze patiënten, door nog beter toegeruste artsen en verpleegkundigen", aldus Wim Stalman, lid raad van bestuur VUmc.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top