ACTUEEL

RIVM stuurt VWS brandbrief over resistente bacteriën

Bij steeds meer mensen hebben antibiotica niet het gewenste resultaat, omdat ze zijn besmet met een bacterie die resistent is tegen antibiotica.

Bezorgd RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich zorgen en heeft over het probleem een brief gestuurd naar de bewindslieden van de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw. Een woordvoerder van het instituut bevestigde zaterdag een bericht hierover van de NOS.

MRSA

Bekend is de ziekenhuisbacterie MRSA, die ongevoelig is voor de meeste antibiotica. Maar daarnaast bestaan ook zogeheten ESBL-vormende bacteriën. Deze groep maakt enzymen aan die de werking van bepaalde antibiotica kunnen tegengaan.

Anitbiotica bij menselijk gebruik

De ESBL-vormende bacteriën komen behalve bij mensen ook veel voor bij kippen. Kippen krijgen ook antibiotica. Onderzocht wordt of mensen in toenemende mate niet goed reageren op antibiotica, omdat ze kip eten. Overigens is in het algemeen bij mensen ongeveer negentig procent van de resistentie het gevolg van antibiotica voor menselijk gebruik.

Onderzoek deskundigen

Het RIVM organiseert eind deze maand een bijeenkomst waar een groep deskundigen zich over het probleem buigen. Het instituut hoopt in de zomer met uitkomsten van vervolgonderzoek te komen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top