HRM

Huisarts heeft werkweek van 59 uur

Nederlandse huisartsen werken gemiddeld driekwart van een volledige werkweek. Ze maken in die driekwart werkweek ruim 44 uur. Voor een volledige werkweek (1 fte) is dit gelijk aan 59 uur. Dit blijkt uit recent tijdsbestedingsonderzoek van het Nivel onder 708 huisartsen.

De huisartsen kregen iedere dag op een willekeurig moment een sms’je met de vraag ‘Wat doet u nu?’. In bijna alle gevallen reageerden zij daar direct op. De antwoorden op al die sms’jes bij elkaar geven een betrouwbaar beeld van het werkelijk gemaakte aantal uren van de Nederlandse huisarts, stelt het Nivel.

Mannen en vrouwen verschillen maar weinig wat betreft het aantal uur per volledige werkweek, respectievelijk 59,1 en 59,6 uur. Wanneer er onderscheid wordt gemaakt naar 'type' huisarts, blijkt dat zelfstandig gevestigde huisartsen 61 uur per fte maken, aldus Nivel.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

16 januari 2019

Uitgaande van een 5 daagse werkweek. 3 kwart is 3,75 dagen, dat is 90 uur, 90 uur min slapen van 4 x 7 uur is 62 uur, houden ze nog 1 tot 3 uur over voor o.a ontbijten en avondeten. Dat is niet te doen, of deze huisartsen branden binnen een jaar op of ze (de onderzoekers) hebben uren meegerekend die door assistenten en ander ondersteunend personeel worden uitgevoerd.

Peter Koopman

17 januari 2019

MMO ( multimimentopnamen) dienen door een buitenstaander “geturfd” te worden. Het is algemeen bekend dat “kleine zelfstandigen” veel uren maken ( hun winkel is veel meer uren open dan een standaard werkweek in loondienst), maar het gevoel van “vrije ondernemer” te zijn zou een en ander rechtvaardigen. Met loondienst argumenten de MKB eigenaren beoordelen is met twee maten meten, toch? Of is er een wens om huisartsen in loondienst te gaan plaatsen, gezien de “onmenselijke werklast en uitbuiting”?

Top