ACTUEEL

Wmo nekt regionale vrijwilligersorganisaties

De Wmo betekent het doodvonnis voor steeds meer regionale vrijwilligersorganisaties. De Landelijke vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Mezzo stelt in het Nederlands Dagblad dat de financiering voor vrijwilligersorganisaties zo is versnipperd, dat de overlevingskansen van de organisaties beperkt zijn.

Wachtlijsten

De wachtlijsten van de regionale vrijwilligersorganisaties groeien juist. Mezzo spreekt van een toename van vijftien procent in 2009. Audrey Friedel van Mezzo zegt in het Nederlands Dagblad te verwachten dat de wachtlijsten verder zullen toenemen. Friedel: “Die groei hangt volgens ons samen met de bezuinigingen in de zorg.”

Subsidieverstrekking

Doordat subsidies worden uitgedeeld op gemeentelijk niveau, vallen de regionale organisaties buiten de boot. Zo hebben drie organisaties uit het netwerk van Mezzo hebben hun activiteiten moeten stop zetten. Sluiting dreigt voor een aantal anderen, waaronder het Maatjesproject in Drenthe. Het Maatjesproject is in twaalf gemeenten in Drenthe actief. Sommige gemeenten willen echter zelf de diensten die het project verleend invullen en trekken hun subsidie daarom in. Vervolgens haken de andere gemeenten af, omdat ze het ‘subsidiegat’ niet kunnen of willen vullen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top