ACTUEEL

Bruins: Apothekers moeten vaker zelf medicijn maken

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is zelf in een apotheek aan de slag gegaan om medicijnen te bereiden. Bruins onderstreepte zo dat hij graag zou zien dat apothekers vaker zelf medicijnen maken. Dan zijn patiënten minder afhankelijk van soms peperdure middelen van grote fabrikanten.

Bruins luisterde de opening op van het nieuwe laboratorium van de Haagse Transvaal Apotheek en werd meteen aan het werk gezet. Hij maakte een aantal capsules, al belanden die volgens apotheker Paul Lebbink niet in de pillendoos van een patiënt. De minister is immers niet geschoold en bevoegd om medicijnen te maken, en veiligheid gaat voor alles. Bruins nam ze maar mee naar huis, als souvenir.

Orkambi

Lebbink voelde zich woensdag "erg gesteund door de minister" nu hem mogelijk opnieuw een strijd met de grote fabrikanten wacht. De apotheker trok vorig jaar de aandacht omdat hij aankondigde Orkambi na te maken. Over dat middel voor patiënten met taaislijmziekte was veel te doen, omdat fabrikant Vertex er zo'n hoge prijs voor vroeg dat het kabinet het niet langer wilde vergoeden. Omdat Vertex en de minister er toch uit zijn gekomen, richt Lebbink zich nu op andere middelen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

17 januari 2019

Dus eerst voeren verzekeraars en IGJ een campagne tegen eigen bereidingen, en nu duidelijk wordt dat die beperking van de mededinging niet bijster intelligent was, roept de minister apotheken op om vaker zelf middelen te maken. Hoewel, alleen geneesmiddelen die een hoge prijs kregen. Ik vermoed dat de minister niet wil oproepen om de bereidingen door apothekers te gebruiken om de tekorten bij goedkope geneesmiddelen op te lossen.

Top