ACTUEEL

Hoogleraar UvT: perspectief hartpatiënt onderbelicht

Het perspectief van de patiënt moet meer aandacht krijgen in de behandeling van hartziekten, zowel in de klinische praktijk als in wetenschappelijk onderzoek. Dat bepleit hoogleraar cardiac psychology Susanne Pedersen in haar inaugurele rede op vrijdag 19 maart aan de Universiteit van Tilburg.

Psychologische aspecten

Een kwart van de hartpatiënten heeft last van angst, depressie en verminderde kwaliteit van leven dankzij hun ziekte of de behandeling. Patiënten worden veelal wel op risicofactoren als hoge bloeddruk en diabetes getest, maar niet op het psychologische aspect van de ziekte en behandeling. Uit onderzoek blijkt echter dat het perspectief van de patiënt en zijn psychologische profiel van groot belang zijn.

Onderzoek Pedersen

Volgens Pedersen moeten zorgprofessionals rekening houden met het feit dat niet alle patiënten goed op medische technologie reageren. Pedersen zal zich in haar onderzoek voor de leerstoel cardiac psychology richten op behandelmethoden die zowel de prognose als de kwaliteit van leven van hartpatiënten werkelijk verbeteren.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top