ACTUEEL

Artsenbezoeker vreest voor baan

Rayonmanagers in de farmaceutische industrie maken zich zorgen om hun baan. Dit blijkt uit het jaarlijkse rayonmanagersonderzoek van adviesbureau Derks & Derks. Vooral de toegenomen invloed van zorgverzekeraars kleurt de kijk op het beroepsperspectief van artsenbezoekers.

Onrust

“De mondiale economische crisis en een aantal grote mergers van farmaceutische bedrijven, zorgen voor onrust. De fors toegenomen invloed van zorgverzekeraars in de markt leidt echter tot de grootste vrees onder rayonmanagers om hun baan te verliezen”, aldus directeur Jan Derks. “Het preferentiebeleid van zorgverzekeraars vermindert het effect van adviseren en artsen- en specialistenbezoeken. Dat afnemende geloof in de marketingkracht van de traditionele, kostbare farma salesforce leidt tot ontslagen. Na ruim dertig jaar van tekorten aan artsenbezoekers, is deze beroepsgroep in korte tijd flink geslonken. Begrijpelijk dat de artsen- en specialistenbezoeker zich zorgen maakt om zijn job.”

Groeiend verloop

De groeiende onzekerheid is ook terug te zien in het groeiende verloop onder artsenbezoekers. “Bij sommige bedrijven bedroeg dat ruim 30 procent”, aldus Derks. “Een bijzonder kostbare situatie, die ook de relatie met de doelgroep sterk aantast.” In 2009 bedraagt de verloopintentie 20 procent. Nog steeds overweegt een vijfde van alle rayonmanagers dus om te vertrekken. Ontevredenheid en onduidelijkheid over de doorgroeimogelijkheden blijken hiervoor de voornaamste redenen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top