ACTUEEL

‘Directie Diogenes hoeft niet af te treden’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft niet het aftreden van de directie van Zorghoeve Diogenes in De Groeve (Drenthe) geëist. Dat stelt de raad van commissarissen van Diogenes in een reactie op de mediaberichten over het Inspectierapport.

Foutieve conclusies

De raad van commissarissen betreurt de onrust die er is ontstaan onder de cliënten, ouders en verwanten en medewerkers naar aanleiding van de publicaties. Volgens de raad worden de conclusies van de media niet ondersteund in het rapport van de IGZ.

In de reactie stelt de raad: “De kwalificaties in de media over “intimidatie en zorg die te wensen overlaat”, wekken de indruk dat deze incidenten het algemene beeld bepalen. In werkelijkheid zijn het incidenten die voor de RvC aanleiding zijn om de veranderingen en verbeteringen met nog meer kracht door te voeren.” De raad stelt vertrouwen te hebben in alle betrokkenen bij de verbeterprocessen en verwacht dat de verbeteringen in een volgend rapport van de IGZ over Diogenes tot uiting zullen komen.

Extreme salarissen

Daarnaast schrijft de raad dat ‘suggesties alsof er extreme salarissen betaald zouden worden’ pertinent onjuist zijn. Uit een reportage van Zembla blijkt dat Diogenes jaarlijks zo’n 700.000 euro ontvangt, waarvan slechts 300.000 euro aan zorg wordt besteedt. De rest zou verdwijnen in de zakken van de beheerders.

Stop op vrije vestiging

SP-Kamerlid Renske Leijten grijpt de uitzending van Zembla aan om een debat met minister Ab Klink van VWS aan te vragen. “De minister moet nu ingrijpen bij de misstanden op zorgboerderijen en bij zorgondernemers. De zorg leent zich niet voor ondernemers die uit zijn op een zo hoog mogelijke winst.” Leijten wil een onmiddellijk stop op de vrije vestiging van zorgondernemers.

Bekijk de uitzending van Zembla

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Lieburg van

16 maart 2010

Als er ook maar een kern van waarheid zit in de uitzending van Zembla over "handel met gehandicapten" is er alle reden om desnoods via de rechter af te dwingen dat de praktijken bij Diogenes stoppen. De commissarissen lieten bij monde van de voorzitter weten dat zij niet aan waarheidsvinding doen, wat een ongelooflijk zwaktebod en een manier van praten om onder verantwoordelijkheden uit te komen.

De ouders zou ik willen adviseren om door te zetten in het zoeken van de publiciteit en inderdaad een advocaat in de arm te nemen. Als de inspectie niet optreedt dan moet het voorkomen van erger maar op een andere manier geschieden.

Anonym

16 maart 2010

Als de RvC weggestuurd kan worden door de aandeelhouders en dat zijn weer de directieleden, dan moet de minister nu laten zien dat hij daadkracht heeft. Een uitzending van Zembla moet toch de ogen openen van beleidsmakers en toezichthouders dat dit niet kan. Zelf niet al zou het incidenten betreffen.

Top