ACTUEEL

Zorgminister De Jonge onderscheiden als 'privacyschender'

Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft bij de Big Brother Awards van Bits of Freedom de Expertprijs gekregen. De Jonge was door de privacywaakhond genomineerd vanwege zijn wetsvoorstel ter bestrijding van zorgfraude. Daarmee zou hij volgens artsen het medisch beroepsgeheim ernstig aantasten.

De Jonge was genomineerd vanwege zijn 'Concept wetsvoorstel bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg'. Volgens het wetsvoorstel moeten Centrum Indicatiesteling Zorg (CIZ), alle 380 gemeenten, de Fiscale Inlichtingen- en OpsporingsDienst (FIOD), de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie SZW, de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank, Wlz-uitvoerders, de zorgautoriteit en de zorgverzekeraars patiëntgegevens gaan verstrekken aan het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Maar ook moeten al deze gemeenten, zorguitvoerders en zorgverzekeraars aan elkaar gevoelige patiëntgegevens verstrekken. De jury noemde het bestrijden van zorgfraude op zich een goed streven, maar vindt de gekozen aanpak fundamenteel problematisch.

Naast De Jonge waren ook zijn collega-bewindslieden Hoekstra (Financiën) en Van Veldhoven (Infrastructuur)  genomineerd voor de Expertprijs. Hoekstra omdat zijn Belastingdienst inkomensgegevens van huurders verstrekt aan verhuurders, Van Veldhoven omdat ze met haar gebrek aan regie de privacy van reizigers op het spel zet. Kenter Jeugdhulp was genomineerd voor het ondermaats beveiligen van gevoelige gegevens van hulpbehoevende jongeren. Het bedrijf Teleperformance ging met de registratie van ‘toilettijd’ van werknemers te ver gaat in de 'dataficering van de werkvloer'.

De publieksprijs ging naar de Kamer van Koophandel.Daarom krijgt de instantie dit jaar de Big Brother Award voor de allergrootste privacyschender van Nederland. De twee andere genomineerden voor die prijs waren de Belastingdienst en Facebook.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top