ACTUEEL

Abortusartsen weerspreken boycot Slotervaart

Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA) ontkent de aantijgingen van het  Slotervaartziekenhuis dat zij de nieuwe abortuskliniek in het ziekenhuis zou boycotten, schrijft Medisch Contact. Het NGvA zegt wel kritisch tegenover de nieuwe kliniek te staan.

Voorlopig geen vergunning abortuskliniek

Het Slotervaartziekenhuis liet vorige week weten dat de beoogde abortuskliniek voorlopig niet open gaat, omdat het geen artsen kan vinden. Minister Klink liet in een brief aan de Kamer weten dat de vergunningverlening aan stichting Seksualiteit Zwangerschapsonderbreking Zorg (SeZoZ) daarom stagneert. SeZoZ zou de vergunning overnemen van de abortuskliniek MR70 die per 1 maart is gesloten.

Boycot

Het Slotervaartziekenhuis spreekt van een boycot door het NGvA. Dat zou zijn leden hebben opgeroepen niet bij het Slotervaart te solliciteren uit solidariteit met hun Amserdamse collega’s van de abortuskliniek MR70. Deze staan sinds 1 maart op straat na een conflict met hun eigen bestuur. De medewerkers waren  tegen overname van de kliniek door het Slotervaartziekenhuis, terwijl het bestuur daar vóór was.

Sollicitaties

NGvA-voorzitter Olga Loeber geeft in Medisch Contact toe dat zij in december een mail heeft verzonden waarin zij de leden oproept niet bij de kliniek in het Slotervaartziekenhuis te solliciteren. “Maar toen was er een heel andere situatie dan nu”, verklaart zij. Het leek haar op dat moment verstandig, toen artsen en personeelsleden in onderhandeling waren over de voortzetting van de abortuskliniek, om haar leden te vragen niet te solliciteren zolang de onderhandelingen liepen. De brief van december had betrekking op de oude situatie en bovendien zou ze geen machtsmiddelen hebben om sollicitaties tegen te houden, zegt ze in Medisch Contact.

Zorgen

Boelen geeft aan zorgen te hebben over de kwaliteit in de nieuwe kliniek, omdat het Slotervaart nog geen duidelijkheid heeft gegeven over wat de werkwijze wordt. Klein teams van betrokken artsen en verpleegkundigen geven in de bestaande klinieken kwaliteit veel persoonlijke aandacht en advies, waardoor de kwaliteit van zorg hoog is. Boelen is bang voor gehospitaliseerde zorg in het Slotervaart, omdat de nieuwe kliniek deels geïntegreerd wordt in het ziekenhuis.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top