ACTUEEL

Lucia de B. verschijnt opnieuw voor rechter

Lucia de B., veroordeeld tot levenslang voor (poging tot) moord op ziekenhuispatiënten, verschijnt waarschijnlijk vol goede hoop voor het gerechtshof in Arnhem. Na jaren van aanvullend onderzoek naar de mysterieuze overlijdensgevallen die aanvankelijk als moord zijn aangemerkt, is het mogelijk dat De B. volgende maand wordt vrijgesproken.

Dwaling

Als dat gebeurt, is een van de grootste dwalingen uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis een feit. De B. staat tot op heden bekend als een seriemoordenares die in Nederland haar weerga niet kent. Ze is veroordeeld voor zeven moorden en drie moordpogingen.

Oorzaken overlijden

Tijdens de inhoudelijke behandeling van woensdag zullen onder meer de rapporten aan bod komen van deskundigen die voor het hof de belangrijkste sterfgevallen nog eens onder de loep hebben genomen. “De bevindingen bieden steun voor de aanname dat het overlijden of de levensbedreigende situatie kan zijn veroorzaakt door een andere omstandigheid dan een door verdachte gepleegd misdrijf”, concludeert het OM.

Herzieningszaak

Voor de herzieningszaak hebben de onderzoekers drie zaken bekeken waarin het hof in Den Haag in 2004 nog het meeste bewijs zag. Evenals eerdere deskundigen vinden zij dat uit de beschikbare informatie niet is af te leiden dat een persoon de hand heeft gehad in het (bijna) overlijden.

Overleden kinderen

De kinderen waar het om gaat, waren ernstig ziek waren en hadden meerdere afwijkingen. Die aandoeningen kunnen, al dan niet in combinatie met voorgeschreven medicatie, voor hen dodelijk zijn geweest. Waarschijnlijk is het bekendste 'slachtoffer' van Lucia de B., baby A., van uitputting gestorven.

Lucia de B. ontkent

Lucia de B. heeft altijd ontkend dat de ernstig zieke kleine kinderen en ouderen door haar toedoen (bijna) zijn overleden. In december 2001 werd ze gearresteerd en vastgezet. Sinds april 2008 is ze uit het gevang; ze werd vrijgelaten in afwachting van de beslissing van de Hoge Raad over herziening van haar rechtszaak.

Aangifte tegen De B.

Paul Smits, destijds directeur van het Haagse Kinderziekenhuis/Rode Kruis Ziekenhuis waar Lucia de B. werkzaam was, staat nog steeds achter zijn besluit om aangifte te doen tegen De B., stelt hij in het aprilnummer van Skipr. Hij vond de zaak te ernstig om zelf te blijven voortmodderen. De zaak heeft Smits inmiddels kunnen loslaten: “Ik ga niet over de schuldvraag van Lucia de B. Daar gaat de rechter over. Ik ben ziekenhuisdirecteur. Ik heb gedaan wat ik toen moest doen. Voor mij is de zaak gesloten.” (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Roosnek

16 maart 2010

De heer Paul Smits kent geen feilen. Laat staan dat de heer Smits zijn mea culpa kent. Is zo'n persoon wel geschikt om een instituut, waar barmhartigheid en zorg voor de medemens centraal staat, te leiden?

Ik ben blij dat de heer Smits een inkijkje geeft in zijn zieleleven.

Lucia moest voordat zij van alles beschuldigd werd reeds hebben ervaren in een vreselijk omgeving te werken. Haar werd ontslag gegeven. Haar werd terecht door de rechter een ontslagvergoeding van Fl 100.000,- toegewezen.

Werd dat Lucia niet gegund en kwam men toen met die vreselijke beschuldigingen, waarin ook het ziekenhuispersoneel ten lange leste in meeging? Er staan steunbetuigingen op de site www.luciadeb.nl die laten zien dat Lucia heel veel empathie had voor de patiënten.

Te hopen dat Lucia uit al die reacties van de mensen, die haar kennen, moed put.

Morgen wordt de dag van de waarheid. Deze zaak kent in het Nederlandse rechtssysteem zijn weerga niet.

Ook is te hopen dat zulk soort blunders passé zullen zijn.

Een grote zaak hangt nog en dat is de zaak van Kevin Sweeney. Hij is zonder enige twijfel onschuldig. De zaak is nog steeds niet heropend.We wachten tot de rechtstaat Nederland rechtvaardig wordt.

Richard Gill

19 maart 2010

Er bleek op de zitting op woensdag dat Lucia een uiterst professioneel verpleegster was. Haar prompte acties hadden de levens gered van patientjes die gereanimeerd moesten worden. Helaas waren er echter vele gevallen van verkeerde diagnoses en verkeerde medicatie-voorschriften. Een chaotische organisatie rondom de strekking van medicijnen (onleesbare recepten, dubbele recepten). Meerder kindjes zijn onnodig overleden door medisch falen, ondanks de prima verpleging. Ik hoop dat het rapport van prof. Meulenbelt door alle verantwoordelijken ter harte wordt genomen. Het is hoogst tijd dat ziekenhuis management en medisch specialisten leren van hun fouten ipv ze telkens te verzwijgen en herhalen.

Richard Gill

19 maart 2010

PS het blijkt ook dat de chef de kliniek en de directeur van het ziekenhuis over de werkelijke toestand bij verschillende sterftegevallen en reanimaties gelogen hebben. De chef de kliniek had persoonlijjk een aantal foute diagnoses gesteld waardoor zij dacht dat kinderen onverwacht overleden. De verpleging had echter de verslechtering in hun toestand gezien en gerapporteerd, maar ze werden genegeerd. Deze persoon had later geheel zelfstandig de leiding over het interne ziekenhuis onderzoek wat "moorden" moest maken van de overlijdensgevallen in de laatste maanden; en geheel zelfstandig de coordinatie en begeleiding van de politieonderzoek.Het is frappant dat in het jaar twee jaar vóór Lucia's rampjaar, én in het jaar twee jaar láter, méér sterftes waren op een afdeling "waar normaliter geen sterftes waren verwacht" aldus de toenmalige directeur van JKZ.

Moody18Beatrice

28 juni 2012

Different people in all countries take the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> in different creditors, because this is easy.

Top