ACTUEEL

NZa: Uitgaven dure medicijnen blijven stijgen

De uitgaven aan dure geneesmiddelen blijven stijgen. In 2017 zijn de uitgaven aan dure medicijnen toegenomen van 1,91 miljard euro in 2016 naar 2,08 miljard euro. Dat is een groei van negen procent. Dat blijkt uit de Monitor dure geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die stelt dat het om voorlopige cijfers gaat.

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen slagen er steeds beter in om lagere prijzen af te spreken voor de geneesmiddelen, maar de groei van het aantal patiënten en de komst van nieuwe medicijnen zorgen ervoor dat de totale uitgaven aan geneesmiddelen toch blijven stijgen.

Pillen

De uitgaven aan dure geneesmiddelen stegen de afgelopen jaren harder dan de rest van de medisch-specialistische zorg. In 2017 ging naar verwachting 8,8 procent van de totale uitgaven aan medische zorg op aan dure pillen. Dit dreigt ten koste te gaan van andere zorg, stelt de NZa.

De autoriteit verwacht dat de kosten ook de komende jaren blijven stijgen. De NZa gaat onderzoeken of er een andere manier van inkopen mogelijk is die ertoe kan bijdragen de uitgaven aan dure medicijnen beheersbaar te houden. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

30 januari 2019

Laten we hopen dat anders inkopen niet nog meer leid tot medicijnentekort zoals nu het geval.
Farmaceutische bedrijven zijn één van de rijkste en machtigste bedrijven op deze aardbol. Ze kunnen gewoon tekorten veroorzaken in landen die niet de hoofdprijs willen betalen voor hun producten. Dat is in mijn ogen gewoon chantage van het ergste soort. Nu veroorzaken ze nog tekorten met medicijnen waar levens niet zo van afhankelijk zijn, maar dat kan gaan veranderen.
Farmaceuten zijn samen met de oliebedrijven en wapenfabrikanten de ergste soort kapitalisten op deze aardkloot, daarom wil en durft niemand ze echt aan te pakken.

Van den Berg

3 februari 2019

Ik hoop dat er meer nagedacht wordt over de inhoud van de geneeskunde en minder gefocussed wordt op medicijnen als enig mogelijke oplossing. Veel artsen denken nog laatdunkend over Solk klachten of dat dat 'psychisch' zou zijn. Laat hen dan nadenken waar in het lichaam de psyche zit en hoe die in elkaar steekt. Bv via de route microbioom> darm(serotonine) >leverfilter > longfilter > pijnappelklier > hypothalamus > hypofyse. Wellicht kan ook deels het ( al dan niet terecht) opiatengebruik verklaren

Bram

16 april 2019

Twee correcties (zie de informatie van de NZa zelf):
* Het rapport heet "Monitor geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg", dus zonder het woord 'dure', al gaat het wel hoofdzakelijk over de zogenoemde 'dure geneesmiddelen', waaronder de 'add-on-geneesmiddelen'.
* Die 8,8% gaat over het aandeel van dure geneesmiddelen in de 'medisch-specialistische zorg', niet in de totale medische zorg. De NZa bedoelt hier ongeveer hetzelfde mee als ziekenhuiszorg. Onder andere de huisartsenzorg en de geestelijke gezondheidszorg vallen hier buiten, hoewel ook huisartsen en psychiaters medisch specialisten zijn.

Top