Finance

CPB-scenario: stijging eigen risico tot 775 euro

Zorgconsumenten zullen de komende jaren steeds meer uit eigen zak moeten betalen: het eigen risico stijgt tot 775 euro in 2015. Dat scenario schetst het Centraal Planbureau (CPB) in het rapport Economische Verkenning 2011-2015.

Groei zorguitgaven

In totaal moet de Nederlandse overheid 29 miljard euro besparen. In de gezondheidszorg groeien de zorguitgaven in vijf jaar tijd met ruim 13 miljard euro en de eigen betalingen van zorgconsumenten met 4 miljard euro. De groei van de zorguitgaven wordt voor 70 procent gefinancierd uit premies en belastingen in plaats van de gebruikelijke 95 procent. Dertig procent moet zodoende gefinancierd worden door eigen betalingen van zorgconsumenten.

De bruto collectieve zorguitgaven stijgen van 61 miljard euro in 2010 tot ruim 74 miljard euro in 2015. De eigen betalingen van zorgconsumenten stijgen van 3 miljard euro in 2010 tot 7 miljard euro in 2015. Het planbureau verwacht dat de bruto zorguitgaven met vier procent per jaar zullen stijgen. Dit is iets minder dan de trendmatige stijging vanwege de ingezette bezuinigingsmaatregelen in de zorg en de nog in te voeren maatregelen ter verhoging van de eigen betalingen.

Aanpassing eigen risico

De stijging van de eigen betalingen vraagt volgens het CPB om een aanpassing van de regelgeving. Het CPB rekent op een verhoging van het verplichte eigen risico van 165 euro naar 775 euro per jaar. Niet iedereen gebruikt echter het gehele eigen risico: gemiddeld bedragen de eigen betalingen in 2010 zo’n 120 euro per persoon. Dit zal oplopen naar 350 euro in 2015.

Verhoging eigen bijdrage AWBZ

Het CPB neemt aan dat ook de bedragen en percentages voor de bepaling van de eigen bijdragen voor de AWBZ ook worden verhoogd. Het planbureau gaat daarbij uit van een verhoging van de eigen bijdrage voor bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen met gemiddeld 2000 euro per persoon per jaar. Het CPB raamt de groei van de collectieve uitgaven aan langdurige zorg op 3,5 procent per jaar en die van de curatieve zorg op 4,5 procent per jaar.

Lastenverzwaring voor burger

Het eigen risico van 775 euro is voor het CDA erg hoog. Geld is volgens het CDA in de zorg wel op te halen door meer efficiency. De VVD wil lastenverzwaring in de zorg teruggeven aan de burger, wat betekent dat de uiteindelijke bezuinigingsopgave nog forser wordt dan de 29 miljard die het CPB heeft berekend. De PvdA wil dat de rekening niet naar de meest kwetsbaren gaat.

Kosten doorschuiven

Demissioniair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken meent het CPB aantoont dat de economie in zijn geheel weer wat op adem lijkt te komen. Tegelijk wijst ze erop dat “er nog grote uitdagingen voor ons liggen. Als we hier de komende jaren niets mee doen, is onze economie slechter af. Er is dus geen tijd te verliezen, er zullen moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Een keuze bijvoorbeeld tussen het terugdringen van de omvang van de overheid of het doorschuiven van de kosten naar burgers en bedrijven. Het zal een mix van beide worden. De kracht van onze economie moet daarbij vooropstaan. Daarom moeten we heel voorzichtig zijn met lastenverhoging.'' (o.a. ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

11 juni 2010

Het kan ook heel anders,neem onze buren Belgie als voorbeeld.Begin gewoon met betaling huisarts eerst bv de helft van de een consult,elke keer.Heel simpel,ook een kwart van het consult voor de specialist zelf betalen.Dit zijn eigenlijk genoeg maatregelen om enkele miljarden extra te bezuinigd te hebben.

Anonym

7 oktober 2010

Makkelijk gezegt hoor ! Ik ben een meid van 18 jaar en heb de laatste tijd veel problemen gehad. Wat je een meid van 18 niet gunt. Als ik van alles de helft had moeten betalen had ik nu vele schulden gehad. Dat vind ik dus ook GEEN goede regel.Het eigen risico moet gewoon berekent worden op inkomen en niet voor iedereen gelijk zijn. Wie meer kan betalen, betaald maar meer. Anders krijg je dat de 'armeren' onder ons straks met dingen blijven lopen en geloof niet dat wij dat willen ? Als je natuurlijk niet aan jezelf denkt natuurlijk!Want ja de 'armeren' onder ons zijn er genoeg en moeten juist gesteund worden en optimistisch worden gemaakt. Als het zo doorgaat worden ze alleen maar verder naar beneden getrapt en dan komen er steeds meer en meer schulden. Kijk hoe druk de GKB het geeft. Voor mensen die het niet kennen. de Gemeentelijke Krediet Bank. Ik heb hier stage gelopen en weet hoe druk het er is en het word alleen maar drukker op deze manier !!!Laat ze lekker gaan besparen op hun eigen inkomen. Weet je hoeveel dat zou besparen en de konining kan ook VEEL en VEEL minder krijgen!! Daarnaast als die subsidies die naar het buitenland gaat voor landbouw ect.. dat kan ook allemaal weg.Ook nog de miljarden die naar andere dingen in het buitenland gaan. ALLES niet meer doen en investeren in je eigen land. PUNT

Top